Leikkipuistoruokailu on Helsingin kesän kestosuosikki

Helsingissä leikkipuistoruokailulla on pitkät perinteet. Tänäkin kesänä maksuton lämmin lounas on tarjolla alle 16-vuotiaille 2. elokuuta saakka.

Kaksi lasta syö lounasta leikkipuistossa.

Helsingin avoinna olevat leikkipuistot tarjoavat arkisin maksuttoman lämpimän lounaan alle 16-vuotiaille. Leikkipuistoruokailu alkoi Helsingissä keskellä sotaa vuonna 1942 ja monelle perheelle se on sukupolvia yhdistävä kokemus.  

Näin on myös kesäruokaa valmistavan liikelaitoksen Palvelukeskus Helsingin toimitusjohtaja Minna Hoffströmille, jolla on itsellään muistoja leikkipuistoruokailusta lapsuudestaan 1970-luvulta.  

– Pitäjänmäen leikkipuisto Nuolesta minulla on monia lämpimiä muistoja. Opin pelaamaan kavereiden kanssa muun muassa koronaa ja neljää maalia, ja muistan monet laulut ja leikit. Ruoka maistui silloinkin hyvin, vaikka minulla ei ole tarkkaa muistikuvaa, mitä oli tarjolla. Omat lapsenikin ovat käyneet täällä puistoruokailemassa kesälomillaan, Hoffström kertoo.  

Pitäjänmäen leikkipuisto Nuolesta minulla on monia lämpimiä muistoja. Opin pelaamaan kavereiden kanssa muun muassa koronaa ja neljää maalia, ja muistan monet laulut ja leikit.

Minna Hoffström
Palvelukeskus Helsingin toimitusjohtaja Minna Hoffströmiä ilahduttaa tämän kesän kokeilu, jossa kesäruoan tarjoamista kokeillaan myös joidenkin  seniorikeskusten asukkaille. Kuva: Noora Westerholm
Palvelukeskus Helsingin toimitusjohtaja Minna Hoffströmiä ilahduttaa tämän kesän kokeilu, jossa kesäruoan tarjoamista kokeillaan myös joidenkin seniorikeskusten asukkaille. Kuva: Noora Westerholm

Ruokalistoja kehitetään palautteen pohjalta

Tänä päivänä Hoffström huolehtii työssään siitä, että liikelaitoksen monet palvelut, kuten kesäruoka, täyttävät niitä tilaavien toimiala-asiakkaiden ja kaupunkilaisten tarpeet sekä lakisääteiset velvoitteet laadukkaasti ja tehokkaasti.  

– Se, että saan vaikuttaa yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa kymmenien tuhansien kaupunkilaisten arkeen ja hyvinvointiin, on iso motivaattori, hän sanoo.  

Leikkipuistoruoka on kuumakuljetuksiin sopivaa keitto- ja pataruokaa, joka toimitetaan puistoihin jaettavaksi. Siellä se tarjoillaan lasten lautasille ja nautitaan paikan päällä.   

Tänä kesänä ruokalistalla on vähintään kerran viikossa paljon toivottua vegaaniruokaa. Lisäksi on tiettyjä ruokia, kuten kirjolohikeitto ja italianpata, jotka ovat lasten ja nuorten suosikkeja vuodesta toiseen. Ruokalistalla olevat ruoat noudattavat lisäksi ravitsemussuosituksia ja kaupungin linjauksia.  

– Kehitämme ruokalistoja vuosittain muun muassa edellisvuoden asiakaspalautteen perusteella, kertoo Hoffström.  

Leikkipuistossa tarjoillaan ruokaa alle 16-vuotiaille. Mukaan tarvitsee vain oman lautasen, lusikan ja mukin. Kuva: Sirpa Päivinen
Leikkipuistossa tarjoillaan ruokaa alle 16-vuotiaille. Mukaan tarvitsee vain oman lautasen, lusikan ja mukin. Kuva: Sirpa Päivinen

Lasten ja senioreiden yhteinen ruokahetki

Tänä kesänä kokeillaan kesäruoan tarjoamista myös joidenkin seniorikeskusten asukkaille, mikä ilahduttaa Hoffströmiä.  

– Yhteisen ruoan äärelle kokoontuminen antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden tutustua senioriväestöön ja on varmasti tärkeä sosiaalinen hetki myös vanhemmalle ikäpolvelle.    

Hoffström on iloinen myös kaupunginvaltuuston päättämästä takausluvasta uudelle keskuskeittiölle, jonka myötä uuden keskuskeittiön rakennushanke pääsee etenemään.  

– Se mahdollistaa esimerkiksi sen, että myös jatkossa pystymme valmistamaan ruokaa vaikkapa juuri leikkipuistoihin sekä kaupungin lakisääteisiin palveluihin energia- ja kustannustehokkaasti ja helsinkiläisten tarpeisiin mukautuen.  Voimme olla tästä hankkeesta koko kaupunkina ylpeitä, hän summaa.  

Julkaistu: 18.6.2024 klo 15.12