Hyppää pääsisältöön

Räjäytystyö käynnistyy Laakson sairaala-alueella 8. helmikuuta

Laakson yhteissairaalan allianssi jatkaa valmistelevia töitä Laakson alueella. Helmikuussa alkaa seuraava työvaihe, kun avolouhintatyöt käynnistyvät Laakson sairaala-alueella. Räjäytystyöt käynnistyvät 8. helmikuuta.
Dronekuvassa Laakson sairaala-alue joulukuussa 2022. Avolouhinta alkaa tontilla helmikuussa.  Kuva: Destia
Dronekuvassa Laakson sairaala-alue joulukuussa 2022. Avolouhinta alkaa tontilla helmikuussa. Kuva: Destia

Räjäytystöitä ajoitetaan arkisin kolmeen ajankohtaan: kello 9.00, 13.00 ja 16.00.  Näinä aikoina ei aina tehdä räjäytyksiä. Muina aikoina ei räjäytetä. Ennen räjäytyksiä soitetaan katkonaista varoitusääntä.

Meluhaittaa syntyy räjäytyksistä ja louhitun kiven lastaamisesta kuorma-auton lavalle. Lisäksi lähiympäristöön kuuluu porauksen ääntä, sillä kallioon joudutaan poraamaan reikiä räjähteitä varten. Poraus on alkanut helmikuussa.  

Louhinnasta syntyy melua varsinkin työn alkuvaiheessa. Kun työ etenee, syvenee louhittu kuoppa, jonka seinät muodostavat lähiympäristölle melusuojan. Räjäytyksiä tehdään ääntä vaimentavien mattojen alla.

Melua aiheuttavia töitä tehdään arkisin klo 7–18. Työmaalla työskennellään muinakin aikoina. Kaikesta rakentamisesta ja muista töistä syntyy jonkin verran ääntä.

Työmaatien teko alkaa Laakson sairaala-alueelta Laaksonkentälle

Työt etenevät myös Laaksonkentän puolella. Uuden työmaatien teko alkaa helmikuussa, ja se kestää noin kaksi kuukautta. Rakennettava työmaatie kulkee Laakson sairaala-alueelta ramppia pitkin Laaksonkentälle sekä edelleen Auroran sairaala-alueen liittymästä Nordenskiöldinkadulle.

Tien rakentaminen vie aikaa noin kaksi kuukautta. Siihen saakka työmaaliikenne kulkee Laakson sairaala-alueelta Lääkärinkatua pitkin.

Puita kaadetaan tontilta

Invalidiliiton kuntoutuskeskuksen tontilta joudutaan kaatamaan 13 puuta työmaantien alta. Sairaala-alueelle istutetaan kuitenkin uusia puita rakennushankkeen valmistumisvaiheessa.

Työmaatie rauhoittaa asuinkatuja

Uusi työmaatie parantaa turvallisuutta ja vähentää liikennettä ja mahdollisia ruuhkia Töölössä, sillä kuorma-autojen ja rekkojen ei tarvitse ajaa kapeiden asuinkatujen kautta. Muun muassa louhetta kuljettavat kuorma-autot ajavat työmaatietä pitkin.

Kun rakennustyöt ovat valmistuneet, työmaatie puretaan ja alue maisemoidaan entiselleen. Ratsastuskenttä palaa takaisin Laaksonkentälle. Rakennustyöt valmistuvat kokonaisuudessaan vuonna 2030.

Laakson sairaala-alue uudistuu

Helsingin kaupunki ja HUS uudistavat Laakson sairaala-alueen. Rakennushanke on nimetty Laakson yhteissairaalaksi. Rakennustöiden valmistumisen jälkeen Laakson sairaala tarjoaa hoitoa psykiatrisiin ja fyysisiin eli somaattisiin sairauksiin. Sairaalaan tulee tilat HUSin ja Helsingin kaupungin psykiatriselle sairaalahoidolle, HUSin vaativalle neurologiselle kuntoutukselle ja puolelle Helsingin sairaalan osastoista. Lisäksi tulee tiloja sairaalatoimintoja tukeville poliklinikoille sekä opetukselle ja tutkimukselle.

Laakson nykyinen sairaala-alue ja sen kulkuyhteydet muuttuvat täysin. Alueelle tulee uusia sairaalarakennuksia, ja nykyisiä suojeltuja sairaalarakennuksia peruskorjataan.

Lähikaduilla liikenne ei lisäänny, sillä sairaala-alueen pääajoyhteys rakennetaan maan alle Auroran sairaalan liittymän kautta. Uuden päärakennuksen alle tulee 550-paikkainen pysäköintilaitos ja huoltotiloja.

Rakennushanke ajoittuu tämänhetkisen aikataulun mukaan vuosille 2022–2030. Hankkeen toteuttaa Laakson yhteissairaalan allianssi.