Kulttuurin kummilapsia on Helsingissä jo yli 11 000 – vuonna 2023 syntyville omat nimikkokummit

Kulttuurin kummilapsitoiminnan piirissä on jo runsaat 11 000 Helsingissä asuvaa lasta ja 32 taide- ja kulttuuritoimijaa. Ensi vuonna syntyvät vauvat saavat omien kummitoimijoidensa kanssa ensikosketuksen maailman rikkaaseen kulttuuriperintöön.
Rosa-vauva nautti äitinsä Saaran kanssa Tanssin talolla pidetystä kummitapahtumasta.  Kuva: Kimmo Brandt
Rosa-vauva nautti äitinsä Saaran kanssa Tanssin talolla pidetystä kummitapahtumasta. Kuva: Kimmo Brandt

Kulttuurin kummilapset -palvelu on lyönyt itsensä läpi helsinkiläisten perheiden keskuudessa, sillä kummilapsiksi on rekisteröity jo yli 11 000 lasta. Kuluvan vuoden aikana kummitoimijat ovat järjestäneet 479 tapahtumaa, joissa vauvat ja taaperot ovat saaneet nauttia muun muassa konserteista, teatterista, sirkuksesta, lauluista ja loruilusta. Vuonna 2020 ja sen jälkeen syntyneet helsinkiläislapset saavat vuosittain kutsun vähintään kahteen omien kulttuurikummiensa järjestämään tapahtumaan aina siihen saakka, kun lapsi aloittaa koulun.

”Olemme iloisia siitä, että lapsiperheet ovat päässeet pandemiarajoitusten vihdoin väistyttyä nauttimaan perheiden pienimmille järjestettävistä kulttuuritapahtumista. Palveluun mukaan tulleiden lasten määrä ja tapahtumista saamamme positiivinen palaute kertovat siitä, että tämänkaltaiselle palvelulle on tilausta”, sanoo Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vs. toimialajohtaja Laura Aalto.

Vuonna 2023 syntyvien lasten kummeina aloittavat Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo, Helsingin kaupunginmuseo, Suomen kansallismuseo, Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura ja Helsingin yliopistomuseo. Kummilapsille on luvassa muun muassa meriaiheisia aistipajoja, valoisaa vauvajoogaa sekä muita kiehtovia tapahtumia museoissa, muotoilulaboratoriossa ja observatorion puutarhassa.  

Vuonna 2022 syntyneiden lasten kummeja ovat Tanssin talo, Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Tanssiteatteri Hurjaruuth, Teatterimuseo, Suomen valokuvataiteen museo ja Hotelli- ja ravintolamuseo. Kulttuurikummeina vuonna 2021 syntyneille lapsille toimivat Helsingin Kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri, Nukketeatteri Sampo, Teatteri ILMI Ö., Svenska Teatern ja Q-teatteri. Vuonna 2020 syntyneiden helsinkiläislasten kummi on Helsingin kaupunginorkesteri.

Vuonna 2023 vauvoille ja taaperoille on luvassa yhteensä yli 600 maksutonta tapahtumaa, jotka on räätälöity lapsen kehitysvaiheen mukaan. Vuonna 2020 ja sen jälkeen syntyneet, Helsingissä asuvat lapset voi ilmoittaa mukaan toimintaan Kulttuurin kummilasten verkkosivuilla (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kulttuurin kummilapset -palvelua hallinnoi Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, ja sitä tukee Jane ja Aatos Erkon säätiö.