Kulttuuria lähiöihin – miten se tehdään?

Kaupunkilaisten osallistumisaktiivisuus taide- ja kulttuuritapahtumiin on selvästi suurempaa kantakaupungissa kuin lähiöissä. Kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki järjestää 6. kesäkuuta kaikille avoimen seminaarin, jossa pureudutaan yhdessä asiantuntijoiden kanssa siihen, miten voimme luoda inklusiivista taidetta ja kulttuuria lähiöissä.
Kaikille avoimessa Kulttuuria kaikille – miten se tehdään? seminaarissa keskustellaan taiteen ja kulttuurin yhdenvertaisuudesta. Kuva: Juha Valkeajoki
Kaikille avoimessa Kulttuuria kaikille – miten se tehdään? seminaarissa keskustellaan taiteen ja kulttuurin yhdenvertaisuudesta. Kuva: Juha Valkeajoki

Helsingissä on erittäin laaja ja monipuolinen taide- ja kulttuuritarjonta. Kuitenkin tilastojen mukaan kantakaupungissa asuvat helsinkiläiset käyvät useammin esimerkiksi teatterissa kuin lähiöissä asuvat. Taiteen perusopetukseen osallistuu 44 prosenttia etelähelsinkiläisistä lapsista ja nuorista kun Itä- ja Koillis-Helsingissä osallistumisaktiivisuus jää alle kymmeneen prosenttiin.

– On tärkeää, että kaikilla helsinkiläisillä on yhtäläiset mahdollisuudet kokea taidetta ja kulttuuria. Haluamme yhdessä taiteen tekijöiden ja kulttuuritoimijoiden kanssa etsiä ratkaisuja siihen, miten lähiöiden kulttuuritarjontaa ja kulttuuriin osallistumista voidaan vahvistaa, sanoo Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki

Apulaispormestari Arhinmäki järjestää Kulttuuria kaikille – miten se tehdään? seminaarin torstaina 6. kesäkuuta kello 12.30–14.30 Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla, Pohjoisesplanadi 11–13. 

Tilaisuudessa kuullaan asiantuntijoiden puheenvuoroja taiteen ja kulttuurin yhdenvertaisuudesta ja vaihdetaan kokemuksia ja ajatuksia muun muassa Helsingin mallin kehittämishankkeiden toteuttamisesta lähiöissä. 

Seminaari on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille ja sitä voi seurata suorana myös Helsinki-kanavalta. Seminaarin ensimmäinen osa on englanniksi.

Seminaarin ohjelma

Torstai 6.6.2024: Kulttuuria kaikille – miten se tehdään?

klo 12.30 Tilaisuuden avaus
Paavo Arhinmäki, Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari

Part I (in English): What are the obstacles to cultural participation in the suburbs and what needs to be done about it?

12.35 Obstacles to cultural participation and why it matters – experiences from East Helsinki
Ali Al-Saffu, Actor, director and writer

12.45 Radical Inclusion: Empowering Cities and Cultural Actors for Cultural Transformation  
Ceyda Berk-Söderblom, Artistic director and expert on diversity, inclusion, equity and transformation

Discussion

Osa II (suomeksi): Helsingin malli ja muita esimerkkejä alueellisesta kulttuurityöstä – mitä voimme oppia?

13.15 Miten Helsinki edistää kulttuuria lähiöissä ja kehittää asuinalueita kulttuurin keinoin? 
Tuuli Tokkola, Vuotalon johtaja 
Max Bremer, Teatteri Venuksen näyttelijä ja ohjaaja  

13.30 Helsingin mallin kehittämisavustuksilla uusia kumppanuuksia ja yhteisöllisyyttä
Sara Kuusi, Helsingin kulttuurin edistämisen erityissuunnittelija
Laura Kajander, Suomalaisen barokkiorkesterin FiBOn toiminnanjohtaja

13.45 Monttu auki ja Metsä Furiosa – Kansallisteatterin kokemuksia yhteisöllisistä taidehankkeista
Jussi Lehtonen, Kansallisteatterin yhteisöt ja osallisuus -osaston päällikkö

Keskustelu

14.25 Tilaisuuden yhteenveto ja lopetus
Paavo Arhinmäki, Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari

Kahvitarjoilu

 

Seminaarin jälkeen kello 15–16 järjestetään infotilaisuus kaupungin kulttuuripalveluiden niin kutsutun Helsingin mallin kehittämisavustusten tulevan kauden (2025–2027) suuntaviivoista ja painotuksista.