Koronatartuntojen määrä kasvanut edelleen Helsingissä

Tällä viikolla koronavirustartuntojen määrä on entisestään kasvanut Helsingissä. Tartuntoja on ollut jopa yli 100 päivässä.
Koronanäytteenoton ovella suojavarusteisiin pukeutunut hoitaja.

Tällä viikolla koronavirustartuntojen määrä on entisestään kasvanut Helsingissä. Tartuntoja on ollut jopa yli 100 päivässä. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 137 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokaudessa. Vastaavaa nousevaa trendiä tartunnoissa nähdään nyt myös muualla Euroopassa.

Tartunnoista yli puolet on saatu ravintoloissa ja baareissa sekä muissa vapaa-ajan kontakteissa kotimaassa. Jalkapallon EM-kisojen tartunnoista jatkotartuntoja on ollut enää vähän. Eniten tartuntoja on nuorilla aikuisilla. Tartunnoista suurin osa on delta-variantin aiheuttamia. Kasvanut tartuntojen määrä ei toistaiseksi näy pääkaupunkiseudun sairaanhoidon tilanteessa. Tartunnanjäljitys on sen sijaan kuormittunut. Kaikkien, jotka epäilevät altistuneensa koronavirukselle, on tärkeää itse huolehtia siitä, että eivät levitä tautia.

– Koronakriisi ei ole ohi. Kesästä ja lomakaudesta huolimatta on tärkeää, että jokainen kantaa oman vastuunsa koronaepidemian hillitsemisessä. Rokotus tulee ottaa omalla vuorollaan viivyttelemättä. Oireisena on pysyttävä karanteenissa. Sosiaalisissa tilanteissa tulee toteuttaa suojautumistoimenpiteitä. Testiin tulee hankkiutua matalalla kynnyksellä. Vaikka tilanne sairaaloissa on edelleen hyvä, vain ennakkoon varautumalla ja hyviä käytäntöjä noudattamalla voimme yrittää varmistaa sen, ettei loppukesästä tai syksyllä koulujen alkaessa jouduta taas tiukempiin rajoituksiin ja yhteiskunnan sulkemiseen, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Helsinkiläiset käyvät edelleen aktiivisesti testeissä ja testiaikoja on hyvin saatavilla. Testatuista koronatartunnan saaneiden osuus on niin ikään kasvanut ja se on nyt 3,3 prosenttia.

Vähäisistäkin oireista testiin

Jos on vähäisiäkin oireita, on syytä hakeutua testiin ja välttää kontakteja, kunnes saa testituloksen. Missään tapauksessa oireisena ei pidä tavata muita ihmisiä. Testiin voi hakeutua osoitteessa omaolo.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tai soittamalla koronaneuvontaan, p. 09 310 10024 (avoinna päivittäin klo 8-18).

Altistuneiden henkilöiden on pysyttävä karanteenissa. Negatiivinen testi ei vapauta karanteenista tai takaa, että ei ole tartuttava – tauti voi olla vasta itämässä, ja tarttua seuraavana päivänä. Vaikka tauti itsellä olisikin lievä, on jokaisen suhtauduttava muiden – myös riskiryhmiin kuuluvien – tartuttamiseen vakavasti.

Koronaviruksen oireet muistuttavat nyt flunssaa ja vatsatautia. Tartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys.

Koronaviruksen suojautumistoimenpiteitä ovat hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen, turvavälien noudattaminen, kasvomaskin käyttö kun kontakteja ei voi välttää sekä oireisena testiin hakeutuminen ja kontaktien välttäminen testituloksen saamiseen asti. Myös Koronavilkku-sovellus kannattaa ladata. Vaikka rajoituksia ja suosituksia on lievennetty, suojautumistoimenpiteistä ei ole syytä löysätä.

Ensimmäisen rokotuksen saanut 66 prosenttia helsinkiläisistä

Helsingissä on tällä hetkellä rokotettu ensimmäisellä rokotteella 66 prosenttia ja toisella rokotteella 25 prosenttia väestöstä. Myös nuorissa ikäryhmissä rokotekattavuus on lähtenyt nousuun. On keskeistä, että kaikki rokotuksen piirissä olevat ottavat koronavirusrokotteen ja käyvät rokotuksessa omalla vuorollaan viivyttelemättä. Koronarokotuksen ensimmäisen annoksen saa huomenna lauantaina ilman ajanvarausta kaikista Helsingin rokotuspisteistä. Rokotusaikoja on muutenkin hyvin tarjolla. Nopeimmin ajan voi varata verkossa osoitteessa koronarokotusaika.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Yksi rokoteannos antaa vasta osittaisen suojan eikä estä tartuntojen leviämistä. Rokotuksen jälkeenkin pitää muistaa muut suojautumistoimenpiteet ja että jokaisella on vastuu myös muiden hyvinvoinnista. Näin voidaan toivottavasti välttää paluu tiukempiin rajoituksiin erityisesti loppukesästä ja koulujen alkaessa syksyllä.

Kuva: Virpi Velin