Kokemukset kitkarenkaista myönteisiä – ilmanlaadun paraneminen ja meluhaittojen väheneminen ovat kaupunkilaisille tärkeitä asioita  

Talvirenkaiden vaihtaminen on pian ajankohtaista. Kannustamme pääkaupunkiseudun autoilijoita miettimään talven rengasvalintaa myös ympäristön kannalta. Kysyimme pääkaupunkiseutulaisilta heidän kokemuksiaan kitkarenkaista – vastauksissa korostuivat kitkarenkaiden käyttömukavuus ja hiljaisuus, ympäristöasiat sekä ennakoivan ajotavan tärkeys. 
Helsingin kaupunki on sitoutunut kasvattamaan kitkojen osuuden 70 prosenttiin 2030–2031 talveen mennessä.   Kuva: Susa Junnola
Helsingin kaupunki on sitoutunut kasvattamaan kitkojen osuuden 70 prosenttiin 2030–2031 talveen mennessä. Kuva: Susa Junnola

Katupöly on edelleen merkittävä ilmanlaatuongelma. Helsingin kitkarengasviestintä tukee Helsingin kaupungin tavoitetta nostaa kitkarenkaiden osuutta kaupungin talviliikenteessä nykyisestä noin 35 prosentista 70 prosenttiin talveen 2030–2031 mennessä. Liikenteen pakokaasupäästöt ovat viime vuosina pienentyneet ajoneuvotekniikan kehityksen ja ilmansuojelutoimien myötä, mutta liikenteen aiheuttama katupöly on edelleen keskeinen ilmanlaatuongelma.   

Katupölyn pääasiallinen aiheuttaja kaupungeissa ovat nastarenkaat – jopa puolet katupölystä on peräisin nastarenkaiden rouhimasta tienpinnasta. Pölyisiä päiviä on eniten kevään katupölykaudella, mutta niitä esiintyy talvirengaskaudella muulloinkin, kun katujen pinnat ovat kuivia. Valitsemalla kitkarenkaat voit vähentää katupölyn muodostumista. Kitkarenkaat aiheuttavat myös vähemmän melua ja tienpinnan kulumista.  

Osana tämän vuoden viestintäkampanjaa haastattelimme neljää eri pääkaupunkiseutulaista heidän suhteestaan kitkarenkaisiin. Vastauksissa korostuivat niin kitkarenkaiden käyttömukavuus ja hiljaisuus kuin ennakoivan ajotavan tärkeys ja ympäristöasiat.   

"Ympäristöasiat ovat minulle tärkeitä – meillä on muun muassa käytössä sähköauto. Kitkarenkaiden ympäristöhyödyistä tiedän jonkun verran – ne vähentävät pölyä sekä melusaastetta, sillä ne ovat hiljaisemmat. Ne myös kuluttavat tienpintaa vähemmän", summaa vantaalainen projektipäällikkö Tiina, joka käyttää autoa viikoittain esimerkiksi kuljettaessaan tytärtään jalkapallotreeneihin.  

Tutustu videoihin kampanjan virallisilta verkkosivulla www.hel.fi/kitkat ja seuraamalla Helsingin kaupunkiympäristön sosiaalisen median kanavia lokakuun aikana.  

Liikenneturvallisuuden kannalta ennakoiva ajotapa on tärkeämpää kuin renkaan tyyppi  

Nastarenkaan pito-ominaisuudet ovat parempia jäisillä keleillä, mutta pääkaupunkiseudulla jääkelit ovat huomattavasti muuta maata harvinaisempia. Tienpinnan jäätymistä ehkäisee tehokkaasti myös suolaukseen perustuva liukkaudentorjunta.   

Liikenneturvallisuuteen vaikuttaa rengastyyppiä enemmän kuljettajan ajotapa. Ennakoiva ajo lisää turvallisuutta ja on tärkeää etenkin haastavammissa talven ajo-olosuhteissa. Erityisesti jos autossa on lukkiutumattomat jarrut ja ajonvakautusjärjestelmä, kitkat soveltuvat talviajoon erinomaisesti.   

"Vaihdoin sähköautoon tänä keväänä ja se on paljon painavampi kuin aikaisempi autoni. Ennakoiva ajotyyli on siis entistä tärkeämpää, sillä auto ei pysähdy kovin nopeasti. Kitkarenkailla ajavilla on ihan omanlainen ajotapa – se on ennakoivampi ja pidämme välimatkaa toisiin autoilijoihin", kertoo Taksi Helsingin taksinkuljettaja Kati, joka on käyttänyt kitkarenkaita koko taksinkuljettajauransa ajan vuodesta 2005.  

Ympäristön kannalta fiksua rengasvalintaa edistetään sekä kansallisesti että kaupunkitasolla  

Tiedon lisääminen ilmanlaadun ja turvallisuuden kannalta parhaista rengasvalinnoista on kirjattu valtioneuvoston hyväksymään kansalliseen ilmansuojeluohjelmaan. Tavoite kitkarenkaiden käytön lisääntymisestä on kirjattu myös Helsingin ilmansuojelusuunnitelmaan sekä meluntorjunnan toimintasuunnitelmaan.   

Tavoitteen edistämiseksi Helsingissä on käynnissä myös nastarengaskieltokokeilu Lönnrotinkadulla. Helsingin kitkarengasviestintää tehdään yhteistyössä Espoon, Kauniaisten, Vantaan, Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ja ympäristöministeriön kanssa.