Kodeissa kierrätetään ja lajitellaan yhä useammin

Kotitalouksien jätteistä kierrätettiin 47 prosenttia viime vuonna, mikä on lähes noin 1,5 prosenttiyksikköä edellisvuotta enemmän HSY:n laskelman mukaan. Kotitalouksissa lajitellaan yhä enemmän muovi- ja kartonkipakkauksia. Sekajätteen määrä laski.
Biojätteen lajittelu nostaa kierrätysastetta. Biojätettä ovat muun muassa hedelmien ja vihannesten kuoret, kahvinporot sekä ruoantähteet Kuva:  HSY / Suvi-Tuuli Kankaanpää
Biojätteen lajittelu nostaa kierrätysastetta. Biojätettä ovat muun muassa hedelmien ja vihannesten kuoret, kahvinporot sekä ruoantähteet Kuva: HSY / Suvi-Tuuli Kankaanpää

Pääkaupunkiseudun asukas tuotti kotitalousjätettä keskimäärin 277 kiloa. Kokonaisjätemäärissä ei ole suurta muutosta, mutta asukkaiden lajitteluaktiivisuus kasvoi viime vuonna. Samalla sekajätteen määrä henkilöä kohti laski.

- Kotitalouksissa lajitellaan yhä enemmän muovi- ja kartonkipakkauksia. Myös kerätyn biojätteen määrä henkilöä kohden kasvoi viime vuonna edellisvuoteen verrattuna. Sekajätteen määrä puolestaan laski, kertoo HSY:n projektipäällikkö Nea Metsänranta.

Biojätettä kannustetaan keräämään

HSY:n tavoitteena on saada 60 prosenttia kotitalousjätteestä materiaalikiertoon vuoteen 2025 mennessä. Tämä edellyttää sekajätteen määrän vähentämistä ja lajittelun lisäämistä.

Biojätteen keräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin vaiheittain pääkaupunkiseudulla seuraavina vuosina.

Kierrätysasteen nostamiseksi HSY kannustaa asukkaita lajitteluun muun muassa kampanjoimalla ja tarjoamalla monikielisiä lajitteluoppaita.