Kävijät palasivat rytinällä Helsingin kirjastoihin

Helsingin kaupungin kirjastojen kävijäluvut nousivat huimasti vuonna 2023. Myös lainausmäärissä oli kasvua ja uusia kirjastokortteja tehtiin Helsingissä aiempaa vuotta enemmän, yhteensä noin 40 000 kappaletta. Vuosi 2024 on alkanut vauhdikkaasti, kun Kalasataman vasta-avatussa kirjastossa vieraili ensimmäisellä viikolla yli 12 000 asiakasta.
Uudistettu Myllypuron kirjasto kasvatti kävijämääriään runsaasti vuonna 2023. Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää
Uudistettu Myllypuron kirjasto kasvatti kävijämääriään runsaasti vuonna 2023. Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Vaikuttaa siltä, että koronapandemiaa edeltänyt kirjastobuumi nostaa taas päätään. Helsingin kirjastoissa oli vuoden 2023 aikana 24 prosenttia enemmän kävijöitä kuin vuonna 2022. Kirjastokäyntejä kertyi vuonna 2023 yhteensä 8,1 miljoonaa.  

Kävijämääriään kasvattivat etenkin laajennusremontin kokenut Myllypuron kirjasto sekä muut Itä-Helsingin kirjastot, joiden kävijöissä oli kasvua yhteensä 31 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myös keskustakirjasto Oodi kasvatti kävijämääräänsä 36 prosenttia. On ilo nähdä, että pandemia-aika ei saanut kaupunkilaisia kyyristymään koteihinsa, vaan ihmiset ovat palanneet palveluiden pariin, kertoo Helsingin vs. kirjastopalvelujen johtaja Saara Ihamäki.

Lainausmäärä nousi Helsingissä kaksi prosenttia vuonna 2023. Kävijät tekivät yhteensä 5,1 miljoonaa lainausta vuoden aikana. Lainojen osalta merkillepantavaa on nousu muiden kuin kotimaankielisten aineistojen kohdalla ja etenkin lasten kokoelmassa. Kirjastossa seurataan väestönkehitystä ja lainauslukuja tarkasti ja sen tuloksena hankintarahaa on kohdistettu erityisesti vieraskieliseen sekä lasten ja nuorten kirjallisuuteen. Nyt työn tuloksellisuus näkyy myös lainaustilastoissa.

Kirjastokortteja tehtiin Helsingin kirjastoissa kuusi prosenttia edeltävää vuotta enemmän vuonna 2023. Tehtyjen kirjastokorttien kokonaismäärä oli reilu 40 000 uutta korttia. Viime vuonna Helsingin kirjastoissa kirjastokorttia käytti yhteensä 246 970 henkilöä.

Kalasataman kirjaston avaaminen upea aloitus vuodelle 

Helsingin kaupunginkirjaston vuosi 2024 alkoi juhlavasti Kalasataman kirjaston avaamisella maanantaina 15. tammikuuta. Helsingin kirjastojen määrä kasvoi ensimmäistä kertaa 2000-luvulla, kun kaupunki sai 38. kirjastonsa. Kalasataman kirjasto on otettu vastaan suurella innostuksella. Ensimmäisellä viikolla uudessa kirjastossa oli 12 056 kävijää.

Luvassa on hieno vuosi Helsingin kirjastopalveluille. Maaliskuussa 2024 huippusuosittuun Oodiin astuu kymmenes miljoonas kävijä. Ydinkeskustan vetovoimaa tulee lisäämään myös Rikhardinkadun kirjasto, jonka peruskorjaussuunnitelmaa valmistellaan parhaillaan. Huhtikuussa avautuu kuntien yhteinen e-kirjasto. Lukemisen ja lukutaidon pääkaupunki vankistuu entisestään, Saara Ihamäki lupaa.