Kaupunginmuseon kesänäyttely kutsuu yllättävälle retkelle pääkaupunkiin

Elämyksellinen näyttely Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin tarjoaa tuoreita ja omaperäisiä näkökulmia Helsingin rakennettuun ja vihreään ympäristöön sekä haastaa kävijöitä pohtimaan omaa suhdettaan jatkuvasti muuttuvaan kaupunkiin.
Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttely opastaa löytämään rakennetun ja vihreän Helsingin moninaisuuden ja rikkauden. Kuva: Maija Astikainen / Helsingin kaupunginmuseo
Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttely opastaa löytämään rakennetun ja vihreän Helsingin moninaisuuden ja rikkauden. Kuva: Maija Astikainen / Helsingin kaupunginmuseo

Kaupunginmuseossa 9. toukokuuta avautuva Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kutsuu värikkäälle ja yllättävälle retkelle pääkaupunkiin. Viihdyttävässä, visuaalisesti runsaassa ja toiminnallisessa näyttelyssä voit sukeltaa meren pohjaan, tulkita hieroglyfejä, piipahtaa matkamuistokioskilla, kivuta Helsingin huipuille, selata jättimäistä puukirjaa tai rakentaa elementtitalon. Esillä ovat muun muassa vanhat ja uudet puutalot, lähiöpäiväkodit, puistot ja kalliorannat, elämää sykkivät teollisuusmiljööt ja monumentaalinen betoniarkkitehtuuri.

Näyttely on osa Helsingin kulttuuriympäristöohjelmaa 2023–2028(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), jonka keskeinen tavoite on, että tulevaisuudessakin Helsinki on edelleen kerroksellinen, monimuotoinen, arkkitehtonisesti ja historiallisesti kiinnostava pääkaupunki.

– Mestat ja huudit -näyttely opastaa löytämään rakennetun ja vihreän Helsingin moninaisuuden ja rikkauden. Siinä ei kuitenkaan kaihdeta jatkuvasti muuttuvassa kaupungissa esiin nousevia kipeitä ja kiisteltyjä arvokysymyksiä kuten jälleen vyöryvää purkuaaltoa. Siksi luonnehdimme näyttelyä karnevalistiseksi pamfletiksi, koska se on pinnaltaan kepeä ja ilotteleva, mutta pohjimmiltaan sen viesti on vakava: monet Helsingin arvokkaat kulttuuriympäristöt ovat uhattuja eivätkä säily ilman vaalimista”, näyttelyn tuottaja Jere Jäppinen kertoo.

Kaupunginmuseo kannustaa helsinkiläisiä olemaan ylpeitä kotikaupungistaan

Näyttely kannustaa tutustumaan Helsingin mestoihin ja huudeihin uteliaasti omia lähinurkkia laajemmin. Kaupunkilaiset kutsutaan siivoustalkoisiin ensimmäisen maailmansodan aikaiseen linnoitekohteeseen Pohjois-Haagaan 23. toukokuuta, Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta kaupunginmuseossa järjestetään leikkimielinen Helsinki tietäjä -kilpailu ja kesällä striimataan yleisölle avoimia luentoja muun muassa Havis Amandan alueen arkeologisiin kaivauksiin liittyen. Lisäksi Malmilla ja Malminkartanossa on monipuolista kesäohjelmaa ja opastettuja pyöräily- ja kävelykierroksia. Näyttelyyn ja kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttelyn tuottajana on tutkija Jere Jäppinen, suunnittelijana Jonathan Maxwell ja graafisena suunnittelijana Samppa Ranta. Museon vapaaehtoisvalokuvaajien eli Kuvaussakin kuvat ovat näyttelyssä keskeisessä roolissa.

Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin 
9.5.–15.9.2024 
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros 
Aleksanterinkatu 16 
Vapaa pääsy 
Avoinna: ma–pe klo 11–19, la–su klo 11–17  

Katso kaikki tulevat tapahtumat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)