Katutöiden laaduntarkkailijat aloittivat työnsä

Tänä kesänä Helsingin katutöiden laatua valvoo ylimääräinen kymmenen laaduntarkkailijan tiimi.
Katutöiden laaduntarkkailijat maastokatsemuksella.

Tänä kesänä Helsingin katutöiden laatua valvoo ylimääräinen kymmenen laaduntarkkailijan tiimi. He kiertävät katutyömaita, raportoivat mahdollisista puutteista ja antavat parannusehdotuksia. Tarkkailijoiden syynissä ovat erityisesti kaupunkilaisten sujuvaan kulkemiseen ja työmaakokemukseen liittyvät asiat, kuten kiertotiet, opasteet ja viestintä.

Katutöiden laaduntarkkailijoiden lisäksi uudessa kesähankkeessa aloittaa myös toinen tiimi, jonka tehtävänä on raportoida kaupungin muiden palveluiden sujuvuudesta.

”Laaduntarkkailu on vastuullista, itsenäistä työtä, johon kannattaa suhtautua kunnia-asiana. Tällaista projektia ei ole toteutettu koskaan aiemmin. Positiivisella asenteella saadaan varmasti tehtyä porukalla parempaa kaupunkia kaikille.”, evästää kaupunginkanslian johtava asiantuntija Eero Manninen aloittavia laaduntarkkailijoita.

Katutöiden laaduntarkkailijoiksi on valittu teknisen alan opiskelijoita. Yksi heistä on Anna-Mari Jalo, joka opiskelee Aalto-yliopistossa rakennetun ympäristön linjalla.

”Olen aina ollut kiinnostunut kaupunkisuunnittelusta, sillä kaupunki on koko ajan muutoksessa. Laaduntarkkailijan työssä pääsen keräämään tietoa, josta on hyötyä niin katutöiden tekijöille, kaupungille kuin asukkaillekin. Odotan innolla, että pääsen tekemään projektiluontoista työtä ja oppimaan muilta tiimin jäseniltä, sillä porukkaan kuuluu eri linjojen opiskelijoita. Kesän jälkeen osaan varmasti katsoa kaupunkia laajemmasta näkökulmasta”, Anna-Mari kertoo odotuksistaan.

Katutöiden laaduntarkkailijat ovat myös osa pormestari Jan Vapaavuoren lanseeraamaa Katutöiden haittojen vähentäminen -kehityshanketta, jolla pyritään vähentämään katutöistä asukkaille aiheutuvaa haittaa. Hankkeessa katutöiden ongelmiin tartutaan kehittämällä uusia työtapoja, prosesseja ja teknologisia ratkaisuja.

”Tutkimusten mukaan kaupunkilaiset ovat erittäin kiinnostuneita katutöistä. Tähän mennessä niistä on kuitenkin aiheutunut liikaa haittaa ja niistä olisi voitu viestiä paremmin. Katutyöt eivät ole vain se, mitä kadulla tapahtuu. Tärkeää on myös miltä nettisivut näyttävät ja miten ihmiset löytävät etsimänsä tiedon”, katutöiden haittojen vähentämisestä vastaava projektinjohtaja Jyrki Paavilainen kertoo.

Uudella laaduntarkkailijoiden tiimillä on kädet täynnä töitä, sillä Helsingissä on käynnissä yhtä aikaa runsaasti erikokoisia katutyömaita.

”Katutöitä riittää, sillä Helsinki kasvaa vauhdilla monilla alueilla. Samaan aikaan etenkin kantakaupungin katurakenteet ovat hyvin vanhoja ja vaativat kunnostustöitä. Myös ilmastovastuu ja Helsingin hiilineutraaliustavoite vaikuttavat katutöihin”, Lotta Suominen toiminnanohjausyksiköstä taustoittaa.

Teksti: Elli Pukkinen
Kuva: Jyrki Paavilainen