Jätkäsaaren L3-makasiiniin ravintoloita, näyttelyitä ja liiketilaa

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kokouksessaan 29.11.2022 L3-makasiinirakennuksen konseptikilpailun ratkaisemista ja tonttivarausta. Tarjouskilpailun voittanut vaihtoehto vaalii rakennuksen tunnelmaa ja avaa makasiinin tiloja ja terasseja.
Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema makasiinirakennus on valmistunut vuonna 1924. Kuva: Antti Pulkkinen
Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema makasiinirakennus on valmistunut vuonna 1924. Kuva: Antti Pulkkinen

Helsingin kaupunki järjesti vuonna 2020 konseptikilpailun Jätkäsaaren L3-varastomakasiinin kehittämiseksi ja myymiseksi uuteen käyttöön. Osoitteessa Tyynenmerenkatu 6 sijaitsevalla tontilla on satamamakasiinin lisäksi teollisuusnosturi, joka kuuluu kehitettävään kokonaisuuteen. Määräaikaan mennessä kilpailuun saatiin kolme tarjousta.

Kilpailun voittajan valinnassa painotettiin toteuttamiskelpoista ehdotusta, jolla voitaisiin kehittää makasiinirakennusta sekä hyödyntää jo olemassa olevia tiloja. Uuden omistajan odotetaan suunnittelevan ja tuottavan rakennukseen monipuolisia kulttuuria, vapaa-aikaa ja yhdessäoloa palvelevia tiloja.

”Erittäin hienoa, että historiallinen makasiinirakennus saa arvonsa mukaisen, maltillisen mutta tehokkaan kehitysratkaisun. Tämä on omiaan edelleen vahvistamaan alueen houkuttelevuutta ja vetovoimaa hyödyntämällä rakennuksen ainutlaatuisia piirteitä.” sanoo Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski.

Avarrettujen makasiinitilojen keskipisteeksi atriumtila

Arviointiryhmä valitsi voittajaksi kiinteistösijoitusyritys Cobbleyard Real Estate Oy:n ehdotuksen L3 Itämeritalo. Suunnitelmassa makasiinirakennuksesta luodaan kaikille avoin kohtaamispaikka, johon on suunnitteilla ravintoloita, liiketilaa sekä erilaisten tarpeiden mukaan muunneltavia tiloja.

Makasiinirakennuksen katutaso aukeaa yleisölle ja terasseja avataan lisää, myös mahdollisen kattoterassin toteutusta tutkitaan. Ensimmäistä kerrosta avataan laajemmin ja valaistaan lasiseinillä ja -ovilla. Makasiinin keskelle luodaan atriumi, joka toimii rakennuksen keskipisteenä. Toiseen kerrokseen suunnitellaan toimistotiloja ja ylempiin kerroksiin luodaan näyttelyihin ja monenlaiseen luovaan toimintaan soveltuvia hybriditiloja.

Havainnekuva makasiinin sisätiloista. Kuva: Fyra Oy
Havainnekuva makasiinin sisätiloista. Kuva: Fyra Oy

”Projektinimellä Magasinet kulkeva rakennus tulee kunnostuksen jälkeen muistuttamaan alueen historiasta ja toimimaan nykypäivän kaupunkilaisten kohtaamispaikkana. Tavoitteena on ottaa rakennus käyttöön sen 100-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2024.”, kertoo Cobbleyard Real Estate Oy:n Mattias Lindfors.

Hankkeen edetessä kaupunki myy makasiinirakennuksen ja teollisuusnosturin uutta käyttöään varten. Kilpailun voittajalla on mahdollisuus ostaa myös rakennuksen tontti. Kaupungin on tarkoitus edetä voittajan kanssa myös jatkosuunnitteluun vuoden 2024 loppuun mennessä. Esitettävä ratkaisu perustuu nykyiseen asemakaavaan. Asiaa koskevaa ehdotusta käsittelee kaupunkiympäristölautakunnan jälkeen kaupunginhallituksen elinkeinojaosto.