Itiksen Symppis muuttaa vuodenvaihteessa uusiin tiloihin

Päihde- ja mielenterveysasiakkaiden terveys- ja sosiaalineuvontapiste Symppis muuttaa vuodenvaihteessa 2023–2024 Itäkeskuksessa Asiakkaankatu 3:een. Tällä hetkellä Symppis sijaitsee Tallinnanaukiolla.
Kuva: Jussi Hellsten

Kaupunki vuokraa palvelulle uudet tilat, koska nykyiset tilat eivät ole alun perin suunniteltu nykyisenkaltaiselle palvelulle. Symppiksen toiminta on laajentunut vuosien saatossa alkuperäisestä päivätoiminnasta vahvasti myös terveyspalveluihin, ja tämä asettaa tiloille erityisvaatimuksia.  

Uudet tilat remontoidaan syksyn aikana vastaamaan palvelun tarpeita. Tilojen remontissa kiinnitetään erityisesti huomiota niin asiakkaiden, henkilökunnan kuin naapureiden turvallisuuteen. 

Helsinki vuokraa tilat terveys- ja sosiaalineuvontapisteelle, koska kaupungilla ei ole Itäkeskuksessa sopivia omia tiloja. Symppis on toiminut Itäkeskuksessa jo yli 10 vuotta. 

Symppis on vuosien saatossa luonut alueen toimijoiden, kuten kauppakeskuksen ja alueen yritysten kanssa tiiviin ja toimivan verkoston. Verkostossa on yhdessä mietitty ja suunniteltu toimenpiteitä, joilla alueen ympäristöstä saadaan turvallinen kaikille osapuolille.  

”Tämä verkostotyö tulee jatkumaan Itäkeskuksessa. Tiivistämme yhteistyötä syksyllä Asiakkaankadun kumppaneiden kanssa”, toteaa Helsingin päihdepalvelujen psykososiaalisen työn päällikkö Aila Ronkanen.    

Monipuolisia palveluja päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiville  

Symppis on tarkoitettu asiakkaille, jolla on päihde- ja mielenterveysongelmia. Symppiksessä tarjotaan haavoittuvassa asemassa oleville asiakkaille terveys- ja sosiaalineuvontaa ja tarvittaessa ohjausta muihin palveluihin.  

Symppiksessä asiakkaat voivat vaihtaa käyttövälineitä ja heille tarjotaan turvallisen pistämisen ohjeita. Symppiksessä on mahdollista tehdä myös esimerkiksi HIV- ja hepatiittipikatestejä ja saada rokotuksia. Lääkäri on paikalla päiväkeskuksessa viikoittain.  

Päiväkeskuksessa asiakkaat voivat käyttää tietokonetta ja saada apua esimerkiksi toimeentuloon ja työllistymiseen liittyvissä asioissa.  

Tarjolla on myös puuroa, kahvia ja leipää. Asiakkaat voivat tulla Symppikseen myös ihan vaan levähtämään tai vaihtamaan kuulumisia työntekijöiden, vertaistukijoiden ja muiden asiakkaiden kanssa. Symppis on auki arkisin klo 9:n ja 15 välillä. 

Helsingissä on terveys- ja sosiaalineuvontapiste Symppis Itäkeskuksen lisäksi Kontulassa ja Sörnäisissä. Lisäksi liikkuva terveysneuvontapiste tarjoaa palveluja eri puolilla kaupunkia. Liikkuvan terveysneuvonnan aikataulu ja pysäkit löytyvät kaupungin verkkosivuilta