Hyppää robottibussiin Kalasatamassa – reitti paljastuu vasta matkan aikana

Taiteiden yönä Kalasatamassa alkaa liikennöidä itseohjautuva robottibussi. R-Bus on taiteilija Laura Beloffin ja työryhmän taideteos, joka valitsee reittinsä sattumanvaraisesti algoritmien avulla ennalta määritellyn alueen sisällä. Teos on osa Kalasataman ympäristötaidehanketta.
R-bus on osa Kalasataman ja HAM Helsingin taidemuseon A Stream among Streams -ympäristötaidekokonaisuutta. Kuva: HAM/Sonja Hyytiäinen
R-Bus-robottibussiin mahtuu kuusi matkustajaa kerrallaan. Kuva: HAM/Sonja Hyytiäinen

R-Bus kutsuu nousemaan robottibussin kyytiin vailla tietoa, minne teos matkustajan kuljettaa. Kalasatamasta löytyy neljä R-Bus-symbolilla merkittyä pysäkkiä, joissa bussi pysähtyy päiväkohtaisen aikataulun mukaan. Bussi hyödyntää reittivalinnoissaan algoritmeja, ja taiteilija Laura Beloff onkin kiinnostunut siitä, kuinka arkeamme ohjaavat monet piiloon jäävät algoritmit ja älyteknologia, joiden toimintaan meidän on luotettava.

Bussin sisällä matkustaja kohtaa vieraan mutta kummallisella tavalla tutun äänimaailman – aivan kuin ympäristön tunnistettavat äänet kaikuisivat vieraalta planeetalta. Ääniteos syntyy, kun Kalasataman äänet ja koneälyn tuottamat kuvitteelliset äänet kohtaavat. Kalasatamaan on sijoitettu laitteita, jotka poimivat alueen eliöiden ja ympäristön ääniä. Koneäly analysoi tätä äänimassaa ja tuottaa kuvitteellisten eliöiden ääniä, jotka soivat eri taajuudella kuin Kalasataman muut äänet. Robottibussiin striimattava reaaliaikainen äänimaisema virittää pohtimaan vaikutustamme ympäristöön ja sen ekologiaa. 

Kalasatamaa rakennetaan parhaillaan, ja urbaanin ja luonnonympäristön suhde on murroksessa: ihmiset tuottavat esimerkiksi paljon ääniä, joihin eliöt koettavat sopeutua muun muassa muokkaamalla oman äänensä taajuutta.

Väliaikainen taideteos liikkuu Kalasatamassa Taiteiden yönä 17.8. klo 14.00–17.00 ja 19.00–22.00 ja Helsingin juhlaviikkojen ajan 18.8.–3.9. päivittäin paitsi maanantaisin klo 11.00–14.00 ja 16.00–19.00. Ajelu on ilmainen ja kestää 10–15 minuuttia. Kerrallaan bussiin mahtuu enintään kuusi matkustajaa. Bussin aikataulut ja pysäkkitiedot löytyvät osoitteesta www.r-bus.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

R-Bus on osa Kalasataman ja HAM Helsingin taidemuseon A Stream among Streams -ympäristötaidekokonaisuutta, jonka ovat kuratoineet Aleksandra Kiskonen ja Kristiina Ljokkoi. Kokonaisuuteen kuuluvat teokset valmistuvat Kalasatamaan seuraavan vuosikymmenen aikana ja valmistuttuaan teokset liitetään Helsingin kaupungin taidekokoelmaan.