Helsinki yhteistyössä Maailman talousfoorumin (WEF) kanssa – pormestari Vartiainen esittelee henkilödataan liittyvän hankkeen ensimmäisiä tuloksia

Parhaillaan selvitetään, olisiko WEF:n Centre for the Fourth Industrial Revolution (C4IR) -keskuksen kumppanuustoimipiste mahdollista perustaa Helsinkiin.
Mies ja lapsi tietokoneen äärellä.

Parhaillaan selvitetään, olisiko WEF:n Centre for the Fourth Industrial Revolution (C4IR) -keskuksen affiliaatti- eli kumppanuustoimipiste mahdollista perustaa Helsinkiin. Toimipiste keskittyisi edistämään kansainvälistä datapolitiikkaa ja -taloutta. Kyseessä olisi EU-alueen ensimmäinen C4IR-toimipiste.

Hankkeen valmistelut käynnistyivät Suomessa ja Helsingissä helmikuussa 2020. Kansallisen hankeryhmän työskentelyssä on ollut mukana valtionhallinnon ja kaupunkien lisäksi tutkimuksen ja elinkeinoelämän edustajia. Hankkeen koordinointivastuu on liikenne- ja viestintäministeriöllä.

Ensimmäinen kumppanuusjakso poiki lisätietoa henkilödatan hyödyntämisestä ja käsittelystä


Helsingin kaupunki on vastannut yhteistyöhön liittyvästä ensimmäisestä Fellowship-jaksosta, jonka aikana kaupungin palkkaama määräaikainen asiantuntija työskenteli San Franciscossa sijaitsevassa C4IR-keskuksessa. Kesäkuusta 2020 syyskuuhun 2021 jatkunut jakso oli ensimmäinen askel mahdollisen kumppanuustoimipisteen perustamisessa.
Projektiin koottu kansainvälinen asiantuntijaryhmä kirjoitti jakson aikana julkaisun, joka ottaa kantaa eri näkökulmista ihmislähtöisen datan hyödyntämisen tärkeyteen ja mahdollisuuksiin. Lisäksi Helsingin kaupunki aloitti jakson aikana data-analytiikkakokeilun, jonka puitteissa rakennettiin henkilödatan käsittelyn mahdollistava tekninen ympäristö sekä anonymisointiprosessi. Tämä kokeilu jatkuu edelleen ja saatetaan päätökseen vuoden 2021 loppuun mennessä.

Ensimmäisen Fellowship-jakson päätöstapahtuma on 8. syyskuuta 2021. Pormestari Juhana Vartiainen on kutsuttu avauspuheenvuoron pitäjäksi.

Helsingin tavoitteena on olla maailman kärkitasoa digitalisaation hyödyntämisessä. Tämän tavoitteen tueksi tarvitsemme sekä kansallista että kansainvälistä yhteistyötä datankäytön tehostamisessa – C4IR-hanke on tästä erinomainen esimerkki. Erityisesti meidän tulee tunnistaa eettisesti käytetyn yksilötiedon tärkeys ja hyödyntää siihen liittyviä mahdollisuuksia, pormestari Vartiainen sanoo.

Tilaisuutta johtaa C4IR:n varajohtaja Sheila Warren ja loppusanat pitää liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka. Ohjelmassa on myös paneelikeskustelu, johon on kutsuttu Suomesta mukaan projektin edistämistä vahvasti edesauttanut Helsingin entinen pormestari Jan Vapaavuori.

Hankkeen eteneminen edellyttää toisen kumppanuusjakson ja yritysyhteistyötä


C4IR-toimipisteen perustamisedellytyksien täyttymiseksi hankkeeseen ja sen rahoittamiseen tulee saada mukaan myös paikallisia yrityksiä. Tämän johdosta hanketta pyritään nyt jatkamaan toisella vuoden kestävällä Fellowship-jaksolla, joka toteutettaisiin suomalaisten yritysten kanssa tehtävänä yhteistyönä.

Hankkeen loppujulkaisun voi katsoa verkossa 8.9.2021 noin klo 17:
Empowered Data Societies(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun): A Human-Centric Approach to Data Relationships

Lisää aiheesta:

Centre for the Fourth Industrial Revolution

(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Loppujulkaisu: Empowered Data Societies: A Human-Centric Approach to Data Relationships(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: Jussi Hellsten