Helsinki kehittää sovellusta katutyömaiden haittojen vähentämiseksi

Helsinki aikoo vähentää katutyömaiden haittoja parhaillaan kehitteillä olevan sovelluksen avulla.
Kaivuri ja työmaahenkilöstöä Hämeentien katutyömaalla.

Helsinki aikoo vähentää katutyömaiden haittoja parhaillaan kehitteillä olevan sovelluksen avulla. Tavoitteena on ennakoida työmaiden aiheuttamia haittoja entistä paremmin sekä parantaa työmaiden toteutusta ja viestintää. Tällä hetkellä Helsingissä ei ole koko kaupungin kattavaa järjestelmää, josta saisi tiedon kaikista kaivuluvan saaneista, Helsingissä käynnissä olevista työmaista tilapäisjärjestelyineen.

Helpotusta työmaiden yhteensovittamiseen

Uusi sovellus, Haitaton 2.0, tulee auttamaan työmaiden yhteensovittamisessa ja katutöiden haittojen arvioinnissa. Sen avulla saadaan tietoa katutöiden vaikutuksista esimerkiksi bussiliikenteeseen, muihin työmaihin sekä asukkaisiin ja yrityksiin työmaan lähistöllä. Haittojen arviointi helpottuu, kun kaikki tieto on yhdessä paikassa. Tämänhetkinen työkalu työmaiden haittojen hallintaan ja arviointiin on lomakepohjainen.

”Uuden sovelluksen on tarkoitus tunnistaa työmaaverkosto, mikä auttaa työmaiden kaivulupien myöntäjää huomaamaan, mitä muita työmaita on alueella ja miten ne vaikuttavat uuteen työmaahan. Sovellus kertoo, jos jokin työmaa haittaa toisen työmaan perustamista.”, kertoo sovelluksen kehittämistä vetävä Eva-Lisa Karlsson Helsingin kaupungilta. 

Sovellus neuvoo työmaan perustajaa    

Sovellusta käytetään myös muiden aluevarausten, kuin katutyömaiden kohdalla. Esimerkiksi taloyhtiöt usein varaavat katutilaa roskalavoille tai julkisivuremonttia varten. Katualueen varaamista hakevan taloyhtiön tai kaivulupaa hakevan urakoitsijan tarvitsee vain rajata kartalta tarvitsemansa alue, ja sovellus kertoo, mitkä asiat pitää huomioida. Sovellus neuvoo automaattisesti mm. liikenteen ohjaamisessa ja kertoo, millaisia yrityksiä työmaan lähellä on, tai onko tuntumassa päiväkoteja ja kouluja, joihin työmaa vaikuttaa. Haitaton 2.0 toimii myös palautekanavana.

Taustalla paikkatieto ja rajapinnat kaupungin järjestelmiin

Uudessa sovelluksessa työmaiden ja aluevarausten haittojen arviointi perustuu paikkatietoon ja rajapintojen kautta haettaviin tietoihin. Haitaton 2.0 hyödyntää paikkatietoja useasta eri lähteestä ja hakee tietoa kaupungin muista järjestelmistä, joita käytetään hankkeiden ohjelmointiin, työmaiden lupapalveluihin ja työmaiden valvontaan.

Kaupunki etsii parhaillaan kumppania toteuttamaan Haitaton 2.0:n ensimmäistä versiota. Ensimmäisen version on tarkoitus olla valmiina 2021. Lopullinen sovellus on tavoitteena saada käyttöön vuonna 2022.

Kuva: Susa Junnola