Helsinki julkaisi oppaan vanhojen rakennusten pelastajille

Helsingin kaupunki on julkaissut Kaupunkilaisten käsikirja Helsingin historiallisten rakennusten pelastushankkeisiin -oppaan. Opas tarjoaa käytännönläheistä tietoa ja konkreettisia työkaluja siihen, miten olla mukana ostamassa, säilyttämässä ja elävöittämässä Helsingin historiallisia rakennuksia.
Annalan huvila on yksi Helsingin kaupungin myymistä rakennuksista, joka on uuden omistajan käsissä saanut uuden elämän Kuva: Riitta Korhonen
Annalan huvila on yksi Helsingin kaupungin myymistä rakennuksista, joka on uuden omistajan käsissä saanut uuden elämän Kuva: Riitta Korhonen

Helsingin kaupunki omistaa lähes 200 historiallista rakennusta. Kaupungin toimitilastrategian mukaisesti niistä moni on tulossa lähivuosina myyntiin, koska kaupunki ei tarvitse niitä palveluitaan varten. Rakennusten halutaan säilyvän, ja moni niistä sopii yhteisölliseen käyttöön.  

Myytäviin kohteisiin kuuluu monenlaisia kulttuurihistoriallisesti kiinnostavia rakennuksia kartanoista kesähuviloihin ja ravintoloihin. Nyt laadittu opas tarjoaa käytännön tietoa ja konkreettisia työkaluja ostamista ja kunnostamista harkitseville tahoille.

Oppaassa kerrotaan yksityiskohtaisesti, mitä kaikkea ostamisesta kiinnostuneiden tulee huomioida, miten hoitaa lupa-asiat ja kuinka ostoprosessi viedään onnistuneesti maaliin. Mukana on myös inspiroivia esimerkkejä jo pelastetuista historiallisista rakennuksista; miten hankkeet rahoitettiin, kuinka rakennukset kunnostettiin ja mitä iloa ne nyt tarjoavat uusille omistajilleen.

Sisällössä kerrotaan myös eri rahoitusvaihtoehdoista ja listataan tällaisiin hankkeisiin avustuksia myöntäviä tahoja. Vanhojen rakennusten myyntihinta ei usein ole korkea, ja korjauskulut ovatkin yleensä merkittävin menoerä vanhojen rakennusten pelastamisessa. 

Idea oppaasta tuli OmaStadi-ohjelman kautta

Oppaan kokoaminen sai alkunsa OmaStadi 2020–2021-ohjelmaan jätetystä Pelastetaan Helsingin historia helsinkiläisille – vanhat talot eläviksi yhteisöiksi -ehdotuksesta, joka keräsi helsinkiläisiltä äänestäjiltä kannatusta. OmaStadi on Helsingissä toteutettava osallistuvan budjetoinnin malli.

OmaStadi-ehdotuksen tehnyt Elina Nummi kuvailee ehdotuksessaan, kuinka Helsingin ”persoonalliset ja usein kauniissa ympäristössä sijaitsevat rakennukset voisivat herätä eloon luontotukikohtina, kulttuurikäytössä, asukastiloina, vuokrattavina juhlatiloina, kahviloina, nuorisotiloina, yhteisinä olohuoneina”. 

Myyntiin tulevien historiallisten rakennusten ostajajoukkoa ei ole rajattu, ja rakennuksia myydään monenlaisiin tarkoituksiin. Uusi opas on luotu avuksi ja tueksi etenkin niille ostajille, joiden tavoitteena on säilyttää rakennuksia avoimessa ja yhteisöllisessä käytössä.