Helsinki hakee terveysalan startupeja hautomo-ohjelmaan

Suomen ensimmäiseen terveysalalla toimiville tutkimuspohjaisille startupeille ja tiimeille suunnattuun hautomo-ohjelmaan, Health Incubator Helsinkiin, haetaan uusia startupeja. Haku huhtikuussa käynnistyvään ohjelmaan on auki 19.3.2023 saakka.
Health Incubator Helsinki tarjoaa osallistujilleen räätälöityä tukea, mentorointia sekä verkostoitumista sijoittajien ja terveysalan toimijoiden kanssa. Kuva: Keksi Agency
Health Incubator Helsinki tarjoaa osallistujilleen räätälöityä tukea, mentorointia sekä verkostoitumista sijoittajien ja terveysalan toimijoiden kanssa. Kuva: Keksi Agency

Health Incubator Helsinki tarjoaa osallistujille räätälöityä tukea, johon sisältyy muun muassa mentorointia ja asiantuntija-apua sekä verkostoitumista sijoittajien ja terveysalan toimijoiden kanssa. Mukaan valitut startupit saavat käyttöönsä työstilat Meilahden sairaala-alueella sijaitsevasta Terkko Health Hubista. Ohjelma on yrityksille pientä, toimistotilasta perittävää maksua lukuun ottamatta ilmainen.

– Kun uudet startupit ja tiimit aloittavat, keskitymme kahden ensimmäisen kuukauden aikana tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen sekä rahoituksen hankkimiseen. Tämän jälkeen tarjoamme tiimeille yksilöllistä neuvontaa, Health Incubator Helsingin vetäjä, Christian Lardot, kuvailee ohjelman kulkua.

Health Incubator Helsinki perustettiin vuonna 2020. Sen tarkoituksena on tukea tutkimuksessa syntyvien innovaatioiden kaupallistamista ja kasvua kohti menestyvää yritystoimintaa. Nyt Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston kehittämään ohjelmaan etsitään jo neljättä kertaa innovatiivisia, toimintansa alkuvaiheessa olevia startupeja ja tiimejä niin Suomesta kuin ulkomailta. 

Räätälöity palvelu tuo vaikuttavia tuloksia

Tällä hetkellä Health Incubator Helsingissä on mukana yhteensä 24 tiimiä. Kolmen vuoden aikana tiimit ovat keskittyneet rahoituksen hankkimiseen ja tuotteen viimeistelyyn – sekä saaneet aikaan merkittäviä tuloksia.

Vuoden 2022 ohjelmassa aloittaneet 11 startupia keräsivät viime vuonna yhteensä 11 miljoonan euron rahoituksen. Yksi näistä tiimeistä on hollantilainen Lapsi Health, joka kehittää uudenlaista ratkaisua sydämen ja hengitysäänien kuunteluun. Yritys keräsi pre-seed -rahoituskierroksellaan 700 000 euroa, minkä lisäksi se voitti EU-rahoitteisen EUREKA Eurostar -kilpailun miljoonan euron suuruisen pääpalkinnon. Tammikuussa 2023 Lapsi Health julkisti tiedon 3,7 miljoonan euron siemenrahoituksesta.

– Health Incubator Helsingin tiimin apu on ollut olennainen osa menestystämme ohjelmaan liittymisestä lähtien. Mentorointi, tapahtumat ja Terkko Health Hub toimintaympäristönä ovat yhdessä tarjonneet meille loistavan alustan kasvua varten, Lapsi Healthin COO Séamus Holohan sanoo.

Toinen merkittäviä edistysaskeleita ohjelman aikana ottanut yritys on suomalainen organ-on-chip -alustoja kehittävä Finnadvance. Health Incubator Helsinkiin vuonna 2021 valittu startup on kasvanut kahdessa vuodessa pienestä tiimistä 15 henkilöä työllistäväksi yritykseksi, jolla on asiakkaita 35 maassa. 

– Vuoden 2023 alkupuolella saimme ISO-sertifioinnin laadunhallintajärjestelmille organ-on-chip -alustojemme suunnittelua, kehittämistä ja valmistusta varten – ensimmäisenä eläinkokeita korvaavana menetelmänä Suomessa, Finnadvancen perustaja ja toimitusjohtaja Prateek Singh kertoo.

Etsitään innovatiivisia ideoita ja omistautuneita tiimejä

Haku Health Incubator Helsinkiin on auki 20.2.–19.3.2023. Hakemusten ja haastattelujen perusteella ohjelmaan valitaan 10–12 yritystä.

– Arvioimme hakuvaiheessa, onko yrityksen innovaatiolle, palvelulle tai tuotteelle kysyntää. Tekeekö yritys jotain uutta tai parantaa olemassa olevia ratkaisuja? Tärkeitä valintakriteereitä ovat tiimin osaaminen ja kokemus, omistautuneisuus, intohimo ja periksiantamattomuus, Lardot sanoo.