Helsinki Design Week tulee taas syyskuussa – festivaaliohjelma on nyt julki

Pohjoismaiden suurin muotoilu- ja arkkitehtuurifestivaali Helsinki Design Week järjestetään 8.–17. syyskuuta 2023. Monipuolinen ohjelma tarjoaa näkymiä luovien alojen työntekijöiden arkeen ja avaa ovia ennenkokemattomiin tiloihin, suosittuja lasten designviikkoa ja Design Marketia unohtamatta.
Helsinki Design Week valtaa kaupungin 8. –17. syyskuuta 2023. Kuva: Aleksi Poutanen
Helsinki Design Week valtaa kaupungin 8. –17. syyskuuta 2023. Kuva: Aleksi Poutanen

Helsinki Design Weekin (HDW) tämän vuoden teema Olipa kerran aloittaa kolmivuotisen festivaalijakson kohti HDW:n 20. juhlavuotta vuonna 2025. Syyskuun festivaalilla kerrotaan kaupungin luovien tekijöiden tarinat ja kuullaan myös lasten ajatuksia kaupungista. Luvassa on näyttelyitä, keskusteluja, juhlia, myyntitilaisuuksia, avoimia ovia, muotinäytöksiä ja paljon muuta.

Lue lisää tämän vuoden teemasta Helsinki Design Weekin sivuilta (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Päänäyttely Merikorttelissa pureutuu työn ja elämisen tilojen muutoksiin 

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka Punavuoren Merikorttelissa tarjoaa tunnelmalliset ja historialliset puitteet näyttelylle, puheohjelmalle ja kohtaamisille 13.–17. syyskuuta. Kiinteistösijoitusyhtiö Antiloopin omistamassa Merikorttelissa päätapahtumat keskittyvät ylimpään kerrokseen, vintille. 

Päänäyttelyssä hyvän arjen rakentumista työn ja elämisen tilojen muutoksessa tutkitaan kodin eri huoneiden lävitse, yhteisöllisten ja jaettujen tilojen kautta kohti yksityisiä, omia paikkoja. Näyttelyn on kuratoinut Asun-lehden päätoimittajan Ulla Koskinen. Näyttelyn arkkitehtuurista vastaa muotoilija Lauri Johansson. Päänäyttelyn liput ovat nyt myynnissä Tiketissä.

Merikorttelin ylimmässä kerroksessa järjestetään myös monimuotoisia keskustelutilaisuuksia. Tapahtuman ajaksi kaupungin ylle avautuu Let Me Wine x HDW -baari. 

Merikorttelin pohjakerroksessa voi sen sijaan virittäytyä muotoilun uuteen ja kapinalliseen kärkeen, kun tiloja valtaavat muun muassa Aalto-yliopiston eri alojen opiskelijat. Luvassa on prototyyppejä ja installaatioita niin sisustusarkkitehtuurin kuin valaistuksen alojen nousevilta tekijöiltä. 

Lue lisää Merikorttelin päätapahtumapaikasta Helsinki Design Weekin sivuilta (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Helsinki Design Award palkitsee muotoilukasvatuksen tekijän

Helsinki Design Weekin ja Helsingin kaupungin yhteinen Helsinki Design Award myönnetään tänä vuonna muotoilukasvatusta Helsingissä edistäneelle henkilölle tai työryhmälle. 
 
Muotoilukasvatus on oppiainerajoja rikkovaa luovaa ongelmanratkaisua, joka antaa oppilaille välineitä kohdata tulevaisuuden haasteita, ajatella rohkeasti ja löytää uusia, luovia tapoja hahmottaa ympäristöä.

Helsinki Design Awardin voittaja julkistetaan osana HDW:n päänäyttelyn avajaisia.

Lue lisää muotoilukasvatuksesta design.hel.fi-sivuilta (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Lue lisää vuoden 2022 Helsinki Design Award voittajasta Päivi Raiviosta design.hel.fi-sivuilta (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Lasten Designviikko antaa puheenvuoron kaupungin pienille asukkaille: Miltä näyttää lasten kaupunki? 

Helsinki Design Weekin ohjelmistoon oleellisena osana kuuluva lasten designviikko juhlistaa tänä vuonna Suomen Muotoilukasvatusseura Suomun 10-vuotisjuhlaa. Suomu innostaa tutustumaan muotoilun menetelmiin uteliaasti ja leikkimielellä.

Lasten designviikko valtaa päätapahtuma-alueen lisäksi myös Kaapelitehtaan. Sen kohokohtana järjestetään mielenosoitus, jossa pienet osallistujat saavat kuvitella oman kaupunkinsa. Lasten designviikon ytimessä on helposti lähestyttävä, maksuton yhdessä tekeminen. 

Osana Helsingin kaupungin viidesluokkalaisten kulttuuripolkua Helsinki Design Week kutsuu koululaisia osallistumaan festivaaliin PechaKuchan muodossa. Koulut voivat järjestää PechaKucha-esityksiä Helsinki Design Weekin tuottaman ohjeistuksen avulla luokissa ja kouluissa sekä myös Annantalolla perjantaina 15. syyskuuta.

 

Tutustu syksyn festivaalin ohjelmaan Helsinki Design Weekin sivuilla (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Helsinki Design Week järjestetään 8.–17.9.2023.
Helsingin kaupunki on Helsinki Design Weekin pääyhteistyökumppani.