Helsinki Design System palkittiin Grand One -kilpailussa

Grand One on digitaalisen median kilpailu, jossa kisattiin 17 eri kategoriassa. Helsinki Design System palkittiin Design System -kategoriassa, joka oli mukana kilpailussa ensimmäistä kertaa.
Vasemmalta oikealle Jenni Niemiaho (Gofore), Hannu Kivimäki (Gofore), Mika Nevalainen (Kodan) ja  Laura Karhu (Helsingin kaupunki). Kuva: Helsingin kaupunki
Vasemmalta oikealle Jenni Niemiaho (Gofore), Hannu Kivimäki (Gofore), Mika Nevalainen (Kodan) ja Laura Karhu (Helsingin kaupunki). Kuva: Helsingin kaupunki

Helsinki Design System voitti oman kategoriansa torstaina illalla järjestetyssä Grand One -kilpailun gaalassa. Palkintojenjakotilaisuus järjestettiin Suvilahden Kattilahallissa.

– Todella hienolta tuntuu. Hienoa, että kaupungin työtä ja yhteistä tekemistä arvostetaan. Antaa viestiä meille, että ihan oikeita asioita ollaan tehty, kertoo Helsinki Design Systemin (HDS) tuoteomistaja Laura Karhu.

Tuomaristo perusteli valintaansa seuraavasti: Vaikuttava ja nopeasti omaksuttava kokonaisuus, joka poikkeuksellisen eheällä tavalla yhdistää muotoilun, teknologian ja dokumentaation. Tuo saavutettavuutta ja ilahduttavaa käyttökokemusta niin kehitystiimeille kuin kaupunkilaisillekin.

Digitaalisten palvelujen legopaketti

 
HDS on muotoilun ja kehittämisen työkalu, joka tukee kaupungin digitaalisten palvelujen ja alustojen helppokäyttöisyyttä, saavutettavuutta ja yhtenäistä ilmettä. Design System koostuu komponenteista, joista sivuston voi rakentaa. Karhun mukaan se on kuin digitaalisten palvelujen legopaketti.

– Eli me teemme valmiita legopalasia, joita voi yhdistää toisiinsa. Me pidämme huolen siitä, että se näyttää ja tuntuu kaupungilta, kokosi niistä palasista sitten millaisen digitaalisen palvelun tahansa. Yksi merkittävä osuus on, että ne legopalat tukevat saavutettavan sivuston tekemistä eli Helsingin kaupungin palveluja voi käyttää kuka tahansa. Helppokäyttöinen, saavutettava ja miellyttävä kaikille.

Karhun mukaan tyypillinen esimerkki yhdestä legopalikasta eli komponentista on vaikkapa sivustolla oleva lomakkeen tekstikenttä, johon voi ilmoittaa tietojaan. Myös sivustolla olevat painikkeet ovat esimerkkejä legopalasista, joita sivustolla on.

HDS on suunniteltu ja toteutettu moniammatillisena yhteistyönä, ja vuosien varrella mukana on ollut kaupungin lisäksi paljon tekijöitä eri yrityksistä. Tällä hetkellä mukana on tekijöitä Goforelta, HiQ:lta, Kodanilta, Nitorilta, Solitalta ja Unicukselta.