
Pääkaupunkiseudun ravitsemispalvelut tekevät hartiavoimin töitä ruoan kiertotalouden eteen. Erilaisten varastossa, keittiössä ja linjastossa tehtävien vähennyskeinojen lisäksi syömäkelpoista hävikkiruokaa myydään ja lahjoitetaan ruoka-apuun. Myös syömäkelvotonta elintarvikejätettä voi hyödyntää monin eri tavoin, kuten kompostoimalla.
Kompostoimalla biojäte paikallisesti ja käyttämällä kompostia istutuksissa, ravinteet palautuvat suoraan takaisin maaperään lähellä syntypaikkaansa. Tämä vähentää tarvetta ulkopuolisille lannoitteille ja maamassoille. Paikallinen kompostointi vähentää lisäksi liikennettä ja siihen liittyviä ympäristövaikutuksia sekä jätteen käsittelymaksuja.
Uudenlainen yhteistyö esimerkkinä
Yhteistyökokeilussa hävikkiruokaa kompostoi Sodexo, joka on yksi Suomen suurimmista ravintolapalveluiden tuottajista. Hävikin vähentämistoimista huolimatta ruokaa saattaa joskus jäädä yli ja syömäkelpoista ylijäämäruokaa on alettu viime vuodesta lähtien lahjoittamaan onnistuneesti ruoka-apuun.
− Sodexo on sitoutunut kestävään kehitykseen ja on hienoa, että voimme yhdessä muiden toimijoiden kanssa edistää tällä tavalla ruoan kiertotaloutta ravintolan biojätteen osalta, toteaa Sodexon asiakkuuspäällikkö Satu Saavalainen.
Sodexon lisäksi kokeilussa ovat mukana kompostorin toimittaja Dieta Oy, Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikennelaitos Stara ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.
− Olemme iloisia, että tämä laadukas ruotsalainen Oklin-kompostori kiinnostaa suuria toimijoita. Toteutamme kiertotalousliiketoimintaa myös ostamalla käytettyjä ammattikeittiölaitteita, minkä jälkeen laitteet kunnostetaan ja huolletaan myyntikuntoon, sanoo Dietan Business Development Manager Matti Kamppinen.
Kokeiluvaihe päättyy tänään ja lopputuotteen sopivuutta käyttökohteisiin arvioidaan parhaillaan.
Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -projektia koordinoi Vantaan kaupunki, joka toteuttaa sitä yhdessä Helsingin kaupungin, Luonnonvarakeskuksen ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Projektin toiminta-aika on 1.4.2023–31.3.2026, ja se rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella. Rahoittava viranomainen on Uudenmaan liitto. Hanke on osa HEVi-ohjelmaa.
