Helsingissä etsitään ratkaisuja muistisairauksien ehkäisemiseen ja hoitoon

Helsingin Messukeskuksessa järjestetään 16.–18. lokakuuta Alzheimer Europe -kongressi, joka kokoaa yhteen lähes tuhat osallistujaa eri puolilta Eurooppaa. Kongressissa esitellään muistisairauksiin liittyvää uutta tutkimustietoa ja keskustellaan hyvistä käytänteistä niiden ennaltaehkäisyyn. Tutkimusten mukaan peräti 40 prosenttia muistisairauksista olisi ehkäistävissä.
Muistisairaudet koskettavat Suomessa noin miljoonaa: sairastuneita on noin 200 000 ja heidän läheisensä.  Kuva: Maija Astikainen
Muistisairaudet koskettavat Suomessa noin miljoonaa: sairastuneita on noin 200 000 ja heidän läheisensä. Kuva: Maija Astikainen

Muistisairaudet ovat yksi maailmanlaajuisista kansansairauksista. Muistisairaita arvioidaan olevan yli 55 miljoonaa, ja luku kasvaa nopeasti, kun ihmisten elinikä pitenee. Alzheimer Europe -konferenssissa esitellään muistisairauksiin liittyvää ajankohtaista tutkimustietoa ja hyviä käytänteitä ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen liittyen sekä pohditaan sairastuneen oikeuksia ja muistisairauksien yhteiskunnallisia vaikutuksia. Lisäksi konferenssi tarjoaa tutkijoille, muistikysymysten parissa työtä tekeville, järjestöille ja yrityksille mahdollisuuden verkostoitua keskenään.

Konferenssi koostuu asiantuntijaluennoista ja -keskusteluista ja työskentelymallien esittelystä. Ohjelmassa on myös muistisairauteen sairastuneiden ja heidän läheistensä puheenvuoroja. Konferenssi on tarkoitettu muistikysymysten parissa työskenteleville ammattilaisille, tutkijoille, järjestöjen edustajille sekä päättäjille ja virkahenkilöille, mutta kaikki muistiasioista kiinnostuneet voivat osallistua tapahtumaan pääsymaksua vastaan. Osa ohjelmasta toteutetaan myös suomeksi.

Suomalainen muistisairaustutkimus ja -osaaminen arvostettua maailmanlaajuisesti

Alzheimer Europe on jokavuotinen tapahtuma, joka järjestetään vuorotellen eri puolilla Eurooppaa. Suomalainen muistisairauksiin liittyvä tutkimus ja käytännön osaaminen on Euroopassa ja maailmanlaajuisesti arvostettua ja konferenssi tarjoaa hienon mahdollisuuden esitellä sitä kansainväliselle yleisölle. Edellisen kerran tapahtuma on ollut Suomessa 1990-luvun lopulla, ja suomalainen muistitutkimus ja -osaaminen on kehittynyt sen jälkeen huimasti. Tänä vuonna 33. kertaa järjestettävä tapahtuma kerää yhteen lähes tuhat osallistujaa eri puolilta Eurooppaa, minkä lisäksi verkon välityksellä osallistujia on noin sata. Eniten osallistujia on Suomesta, lähes 200.

Muistikummituokio auttaa ymmärtämään muistisairaita

Muistisairaudet koskettavat Suomessa noin miljoonaa: sairastuneita on noin 200 000 ja heidän läheisensä. Jos on huolestunut omasta muististaan tai jos läheisen muistisairausdiagnoosi herättää kysymyksiä Muistiliitosta saa tietoa, tukea ja palveluita.

Muistiliitto järjestää myös koulutusta siitä, miten muistisairaan voi huomioida arjessa. Muistikummituokio on noin puolen tunnin mittainen verkkomateriaali, joka sopii kaikille muistisairauksista ja muistisairaiden ihmisten arjesta kiinnostuneille. Se on maailmanlaajuinen toimintatapa, joka pyrkii tekemään muistisairauksien ja muistisairaiden ihmisten ymmärtämisestä kansalaistaidon. Tuokiossa käydään läpi havainnollisesti viisi tärkeintä asiaa, joita jokaisen pitäisi muistisairauksista ymmärtää ja kuinka muistisairas ihminen kohdataan arvostavasti ja lämpimästi. Muistikummituokion suorittamisesta saa todistuksen. 

Myös Alzheimer Europe -konferenssin yhteydessä työskenteleviä asiakaspalvelijoita koulutetaan kohtaamaan muistisairaita. Heille räätälöidystä koulutuksesta saa käytännön vinkkejä ja työkaluja muistisairaiden asiakkaiden tapaamiseen. 

Helsinki on toimiva ja turvallinen kongressikohde

Helsingissä järjestettiin vuonna 2022 noin 160 kansainvälistä ja tieteellistä kongressia. Osuus oli 40 prosenttia kaikista Suomessa pidetyistä kansainvälisistä kongresseista. Niiden osallistujamäärä lähestyi Helsingissä viime vuonna jo 30 000 osallistujaa.

Alzheimer Europe onkin malliesimerkki Helsingin kaupunkistrategian toteutuksesta, jossa erilaisilla tapahtumilla on merkittävä rooli kaupungin vetovoimaisuuden rakentamisessa. Helsinki nähdään maailmalla toimivana ja turvallisena kongressikohteena. Helsinki haluaakin entistä vahvemmin olla mukana järjestämässä kulttuurin ja urheilun suurtapahtumia sekä suuria kansainvälisiä kongresseja yhdessä alan toimijoiden kanssa. Alzheimer Europen kaltaiset kongressit ovat osaltaan tärkeitä Helsingin kasvun mahdollistajia, sillä ne tuovat kaupunkiin ajankohtaista tietoa eri aloilta samalla kun ne tuovat myös helsinkiläisyrityksille tuloja ja parantavat Helsingin tunnettuutta. Helsingille tärkeää onkin pitkäjänteinen työ suurkongressien saamiseksi kaupunkiin myös jatkossa.

Kongressien isäntäkaupungit ovat tärkeitä myös itse kongressien järjestäjille, jotka haluavat nykyään yhä useammin jättää pidempiaikaisen vaikutuksen kongressikaupunkeihin. Esimerkkejä kongressien perinnöstä ovat paikallisen tutkimusverkostojen rakentaminen, uudet innovaatiot, paikallisen osaamisen kehittyminen sekä osaajien houkuttelu, jota varten kongressikaupunkien kannattaa esitellä osallistujille parhaita puoliaan.