Helsingin sote-uudistus etenee aikataulussaan

Helsingin toimeenpano sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen toteuttamiseksi etenee suunnitellusti ja aikataulun mukaisesti kaikilla valta
Ikäihminen menossa terveys- ja hyvinvointikeskukseen

Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa 16.8.2022 pidetyssä tilannekuvakeskustelussa todettiin, että Helsingin toimeenpano uudistuksen toteuttamiseksi etenee suunnitellusti ja aikataulun mukaisesti kaikilla valtakunnallisen toimeenpanon seurannan osa-alueilla.

Kaupunginvaltuuston kevätkaudella hyväksymässä päivitetyssä hallintosäännössä päätettiin muun muassa pelastustoimen siirrosta uudelle sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalle. Hallintosääntöön voidaan tarvittaessa tehdä tarkennuksia vielä tämän syksyn kuluessa. Myös HUSiin liittyvät sopimukset eli perussopimus, hallintosääntö sekä talousraami on myös hyväksytty. HUS-järjestämissopimuksen valmistelu on parhaillaan käynnissä.

Parhaillaan kaupunki valmistelee palvelustrategiaa, joka tuodaan syksyllä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaoston, kaupunginhallituksen sekä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Syyskaudella selvitetään lisäksi kaupungin sisäiseen organisoitumiseen liittyviä asiakokonaisuuksia. Työn alla ovat järjestöyhteistyön organisointi, hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen uudet tehtävät, avustusten myöntämisen malli, työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun toimenpiteet sekä talouden eriyttämisen toimenpiteet.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan talousarvioehdotus päätöksentekoon syyskuussa

Kaupunginhallitus hyväksyi kesäkuussa vuoden 2023 talousarvioehdotuksen raamin sekä talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen 2023 - 2025 laatimisohjeet. Ohjeiden mukaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaoston tulee hyväksyä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan talousarvioehdotuksen 19.9.2022 mennessä. Talousarviota käsitellään pelastuslautakunnassa, sosiaali- ja terveyslautakunnassa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaostossa vielä syykuun aikana.

Kaupunginvaltuusto tekee päätökset kaupungin talousarviosta ja palvelustrategiasta marraskuun lopussa. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen budjetti erotetaan kaupungin talousarviossa.

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä edellyttää palvelustrategian laatimista. Palvelustrategia ohjaa koko toimialan taloutta ja toimintaa ja siinä asetetaan yhteisiä tavoitteita palvelujen järjestämiselle. Palvelustrategia käsitellään myös päätösasiana syksyllä.

Uusi sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala aloittaa 1.1.2023.

Lisätietoja:

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä

pelastustoimen jaoston kokouksen päätöstiedote 1.9.

Sote-uudistus Helsingissä

Kansallinen sote-uudistus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)