Sote-uudistus Helsingissä

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistus Helsingissä

Sote-uudistuksen valmistelu on käynnissä Helsingissä.

Uudessa sote-mallissa Suomeen muodostetaan 21 hyvinvointialuetta. Hyvinvointialueille siirtyy kuntien vastuulla nykyisin olevien sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävien järjestäminen.

Helsinki vastaa ainoana kuntana jatkossakin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä eikä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen.

Uudellemaalle muodostuu viisi aluetta, jotka ovat Länsi-Uusimaa, Itä-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Vantaa-Kerava sekä Helsinki. Erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla vastaa uudelleen järjestäytyvä HUS-yhtymä.

Uudistuksessa Helsingin kaupungin henkilökunta jatkaa edelleen kaupungin työntekijöinä.

Aikataulu

• Väliaikaishallinto aloitti hyvinvointialueilla (ei koske Helsinkiä)
  • Helsingin kaupunginhallituksen alaisuuteen perustettiin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaosto
  • Väliaikainen HUS-valmisteluryhmä aloittaa työnsä
  • Soten Rakenneuudistus-hanke 2020-2021

2022

• Aluevaalit pidetään tammikuussa muualla Suomessa, mutta ei Helsingissä, jossa kuntavaaleissa valittu kaupunginvaltuusto toimii ylimpänä päätöksentekijänä sote-uudistuksessa
  • Aluevaltuustojen toimikausi ja HUS-yhtymän toiminta alkaa maaliskuussa

2023

• Muualla Suomessa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille. Tämä ei koske Helsinkiä, jossa Helsinki vastaa edelleen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä.
  • Tulevaisuuden sote-keskus -hanke 2020-2023
  • Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen budjetit erotetaan kaupungin talousarviosta

Sote-uudistuksen uutiset

18.01.2022 12:33