Helsingin kaupungin lukiot ja Stadin AO suosittuja kevään yhteishaussa

Toisen asteen yhteishaussa Helsingin kaupungin lukioista opiskelupaikan sai 3 418 ja Stadin ammatti- ja aikuisopistosta (Stadin AO) 2 165 opiskelijaa. Stadin AO:n ja kaupungin lukioiden uusien, yhteishaussa valittujen opiskelijoiden nimet julkaistaan 13. kesäkuuta.
Lukiot ja Stadin AO julkaisevat yhteishaussa valittujen opiskelijoiden nimet omilla verkkosivuillaan. Kuva: Aleksi Poutanen
Lukiot ja Stadin AO julkaisevat yhteishaussa valittujen opiskelijoiden nimet omilla verkkosivuillaan. Kuva: Aleksi Poutanen

Lukiot ja Stadin AO julkaisevat uusien opiskelijoidensa nimet omilla verkkosivuillaan. Vain julkaisuun lupansa antaneiden nimet ovat nähtävissä.

Opiskelupaikan saanneille lähetään henkilökohtaisesti postia, jossa on tarkemmat ohjeet paikan vastaanottamisesta. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 27.6.2024.

Yhteishaussa hakeneille kaupungin lukioissa ja Stadin AO:ssa on yhteensä 5 917 aloituspaikkaa. Kevään yhteishaussa näille paikoille haki 6 300 ensisijaista hakijaa.

– On hienoa, että Stadin AO ja kaupungin lukiot ovat jälleen kiinnostaneet nuoria. Toisen asteen oppilaitoksistamme saa hyvät eväät jatko-opintoihin ja työelämään. Ristiinopiskelu laajentaa opiskelumahdollisuuksia entisestään, toteaa Helsingin kaupungin lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja Harri Korhonen.

Etu-Töölön lukio ja hammastekniikka kiinnostivat eniten

Helsingin kaupungilla on 15 lukiota, joista kolme on ruotsinkielistä. Kaikista hakutoiveista eniten hakijoita oli Etu-Töölön lukioon, ja eniten ensisijaisia hakijoita suhteessa paikkamäärään oli Mäkelänrinteen lukioon.

Kaupungin lukioista opiskelupaikan sai 3 418 nuorta. Ensisijaisia hakijoita oli 4 326, joista suomenkielisiin lukioihin haki 3 750 ja ruotsinkielisiin 576.

Helsingin kaupungin suomenkielisissä lukioissa keskiarvoraja oli 7,08 ja ruotsinkielisissä lukioissa 7,92. Alin lukioon pääsyn keskiarvo vaihtelee Helsingissä, sillä hakijoiden määrä, heidän keskiarvonsa ja lukioiden aloituspaikkojen määrä vaihtelevat vuosittain.

Yhteishaussa Stadin AO:ssa oli tarjolla 27 ammatillista perustutkintoa. Stadin AO:sta opiskelupaikan sai 2 165 hakijaa. Ensisijaisia hakijoita oli 1 968 (TUVA mukana luvussa).

Suosituimpia hakukohteita olivat hammastekniikka, lääkeala, media-ala ja kuvallinen ilmaisu, sähkö- ja automaatioala, välinehuoltoala sekä hius- ja kauneudenhoito.

Stadin AO:hon ja lukioihin voi hakeutua joustavasti läpi vuoden 

Yhteishaun aikana tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen eli TUVA-koulutukseen oli hakijoita 1 476, joista 111 oli ensisijaista hakijaa.

Jos nuori ei saa yhteishaussa toisen asteen opiskelupaikkaa, hän voi hakea paikkaa Stadin AO:sta tai lukioista joustavasti ympäri vuoden. Syksyllä, talvella ja keväällä lukioiden hakuun tulevat lukuvuoden aikana vapautuneet opiskelupaikat. Tämän kesän haussa on tarjolla yhteishaussa täyttämättä jääneitä opiskelupaikkoja.

Oman koulun opinto-ohjaaja auttaa hakemisessa kesällä ja tarvittaessa myös elokuussa. Viime kädessä hakijalle voidaan osoittaa opiskelupaikka TUVA-koulutuksesta.