Helsingin ja Tokion yhteistyö syvenee – tokiolaislukiolaiset vastavierailulla

Helsingin ja Tokion välinen yhteistyö on syventynyt viime vuosina merkittävästi. Tokion kuvernööri Yuriko Koike oli pormestari Juhana Vartiaisen vieraana Helsingissä elokuussa, jolloin kaupunkien välillä allekirjoitettiin yhteistyöhön liittyvä julkilausuma. Tällä viikolla yhteistyö on tuonut Helsinkiin tokiolaisia lukio-opiskelijoita.
Pormestari Juhana Vartiainen (keskellä) tokiolaisten ja helsinkiläisten lukiolaisten kanssa kaupungintalon parvekkeella.  Kuva: Helsingin kaupunki / Helsingfors stad / City of Helsinki
Pormestari Juhana Vartiainen (keskellä) tokiolaisten ja helsinkiläisten lukiolaisten kanssa kaupungintalon parvekkeella. Kuva: Helsingin kaupunki / Helsingfors stad / City of Helsinki

Yksi osa Helsingin ja Tokion välistä yhteistyötä on lukiolaisvaihto. Ensimmäiset tokiolaiset lukio-opiskelijat vierailevat Helsingissä 18.–21. joulukuuta. Opiskelijat osallistuvat opetukseen Helsingin kuvataidelukio Torkkelissa sekä tekevät vierailuja erilaisiin kulttuuri- ja yrityskohteisiin.  

Vierailuryhmään kuuluu 16 opiskelijaa neljästä eri lukiosta: Tokyo Metropolitan Shinjuku-Yamabuki High School, Tokyo Metropolitan Suginami Koka High School, Tokyo Metropolitan Daigo Shogyo High School ja Tokyo Metropolitan Tanashi Koka High School. Ryhmän mukana liikkuu myös 12 Tokiossa marraskuussa vieraillutta helsinkiläislukiolaista.  

– Olemme viime vuosien aikana pyrkineet rakentamaan ja syventämään yhteistyötä useiden eri kaupunkien kanssa, myös globaalien megakaupunkien, kuten Tokion kanssa. Teemme Tokion kanssa yhteistyötä useissa eri teemoissa ja meillä on paljon kaupunkejamme yhdistäviä tavoitteita. Ennen kaikkea haluamme edistää tulevaisuuden osaamista ja investointeja, jotka luovat kestäviä arvoja ja kestävää kasvua. Yhteistyö konkretisoituu toimenpiteissä, joita teemme helsinkiläisten – tässä tapauksessa nuorten – hyväksi. Kansainvälisyyden on hyvä olla arkea eri koulutusasteilla, sillä nuoret voivat oppia toisiltaan valtavasti, pormestari Juhana Vartiainen toteaa.

Tokiolaiset ja helsinkiläiset lukiolaiset olivat kaupungintalolla pormestari Vartiaisen vieraana tiistaina 19. joulukuuta.