Helsingin aikuislukio on nyt Konepajan lukio ja aikuislukio

Konepajan lukiossa painotetaan työelämätaitoja ja tutustutaan verkostoihin. Opintoja suoritetaan osittain yrityksissä ja vapaaehtoisjärjestöissä, joiden toimintaan ensimmäisen lukuvuoden opiskelijat osallistuvat lukukauden aikana viikoittain.
Konepajan lukion rehtori Katri Hyrsky.
Kuva: Tuomas Hakkarainen

Konepajan lukio ja aikuislukio sijaitsee Konepajan asuinalueen ja kulttuuripalveluiden kupeessa, Helsingin Vallilassa. Perustamalla uuden lukion Helsingin kaupunki varmistaa, että lukioiden opiskelupaikat riittävät vastaamaan alati kasvavaan kysyntään. Konepajan lukioon pääsee hakemaan ensimmäistä kertaa kevään 2024 yhteishaussa.

Konepajan lukion erikoisuutena on painottuminen työelämätaitoihin ja verkostoihin. Opintoja suoritetaan osittain yrityksissä ja vapaaehtoisjärjestöissä, joiden toimintaan ensimmäisen lukuvuoden opiskelijat osallistuvat lukukauden aikana viikoittain. Oppilaitoksen yhteistyökumppanit varmistuvat nyt alkavan lukukauden kuluessa, mutta joukossa on niin tutkimuslaitoksia, useiden alojen yrityksiä kuin vapaaehtoisjärjestöjäkin.  

Konepajan lukion rehtori Katri Hyrsky uskoo nuorten innostuvan uudesta konseptista.

-Toivon ja uskon, että nuoret löytävät tekemisen ja asiantuntijaroolinsa kautta sisäistä motivaatiota opiskeluun sekä oman urapolun etsimiseen, Katri Hyrsky pohtii. 

 Lukion toiminnan alkaessa ensimmäisen vuoden opiskelijat osallistuvat oppilaitoksen ja sen yhteistyökumppaneiden järjestämiin projekteihin. Yhteistyökumppanin tiloissa tehdään esimerkiksi markkinatutkimusta, taidearvosteluita, mittauksia, tutkimustyötä ja seurantaraportteja, jotka oppiaineiden opettajat ja yhteistyökumppanit ovat suunnitelleet. Projektien ja toimeksiantojen avulla nuoret syventävät ja soveltavat lukiokursseilla oppimiaan asioita. 

-Konepajan lukiossa opitaan tärkeitä ryhmätyötaitoja. Kun nuoret osallistuvat yhteistyökumppanin toimintaan, tukena ja turvana on aina oma pienryhmä ja oppimista ohjaava opettaja. Varmasti nuoret haluavat oppia taitoja, jotka valmistavat heitä tulevaisuuden työelämään, taitoja kuten tiimityö, viestintä, ongelmanratkaisu ja projektinhallinta. Uskon, että nuoret myös arvostavat mahdollisuuksia luoda kontakteja eri alojen asiantuntijoihin ja muihin opiskelijoihin, mikä voi auttaa heitä tulevaisuuden urapolulla. Tätä kaikkea teemme aidon innostuneina Konepajan lukiossa, toteaa Katri Hyrsky.

Konepajan lukion ensimmäiset 200 opiskelijaa aloittavat lukiopolkunsa elokuussa 2024. Aiemmin Helsingin aikuislukiona tunnettu oppilaitos tarjoaa jatkossakin myös aikuislukion palveluja helsinkiläisille ja ulkopaikkakuntalaisille. Näihin palveluihin kuuluvat mm. aikuisten lukiokoulutus, ammattilukio, aikuisten perusopetus sekä maahanmuuttajien suomen kielen opetus.