Älä polta jätteitä tulisijassasi – pääkaupunkiseutulaisia muistutetaan oikeaoppisesta puunpoltosta

Puunpoltosta muodostuvia haitallisia päästöjä voi vähentää oikeaoppisilla puunpolttotavoilla. Helsingin kaupunki ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kampanjoivat myös tänä talvena puun vähäpäästöisestä polttamisesta. Tartu vinkkeihin!
Noin 80 prosentissa pääkaupunkiseudun pientaloista poltetaan puuta. Kuva: Tapio Ranta / HSY
Noin 80 prosentissa pääkaupunkiseudun pientaloista poltetaan puuta. Kuva: Tapio Ranta / HSY

Pienhiukkaset, joita syntyy puunpoltosta, ovat haitallisia terveydelle. Pääkaupunkiseudulla polttoperäisistä pienhiukkaspäästöistä noin kolmannes tulee tulisijojen käytöstä. Tämä on enemmän kuin pääkaupunkiseudun autoliikenteessä syntyvät pienhiukkaspäästöt.

Noin 80 prosentissa pääkaupunkiseudun pientaloista poltetaan puuta. Tiiviillä pientaloalueilla puunpoltto voi aiheuttaa suuria ilmansaasteiden pitoisuuksia hengitysilmassa. Heikkotuulisina päivinä ja pakkassäällä savu jää leijumaan pihapiiriin ja pääsee kulkeutumaan asuntoihin ilmanvaihdon kautta. Savulle altistutaan myös tulisijaa käyttävissä asunnoissa, erityisesti jos puuta ei poltata oikeaoppisesti.

Puunpolton päästöjen yleisimpiä haittoja ovat ärsytysoireet kuten kurkkukipu, yskä ja hengenahdistus. Pitkäaikainen altistuminen voi aiheuttaa ja pahentaa kroonisia sairauksia sekä lisätä ennenaikaisia kuolemia.

”Puuta voi polttaa, tärkeintä on kuitenkin tehdä se oikein, ja näin minimoida päästöhaitat. Haluamme myös muistuttaa, että kaikki mikä palaa, ei sovi poltettavaksi tulisijassa. Jätehuolto- ja ympäristönsuojelumääräyksissä kielletään jätteiden ja roskien poltto tulisijoissa tai avotulella”, muistuttaa ympäristöasiantuntija Suvi Haaparanta Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

Vinkit oikeaoppiseen puun polttamiseen

”Puunpoltosta aiheutuvia päästöhaittoja voi vähentää monella tapaa”, kertoo ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä Helsingin seudun ympäristöpalveluista. ”Päästöihin vaikuttavat muun muassa tulisijan kunto, puun laatu ja säilytys sekä sytytys- ja polttotavat. Puulajilla ei ole suurta merkitystä - pääasia on, että poltettava puu on kuivaa ja puhdasta”, Väkevä muistuttaa.

Tulisijaa käyttäessä on hyvä muistaa muutama perussääntö. Kostean puun polttaminen tuottaa runsaasti päästöjä ja käy myös kukkarolle, sillä kostea puu tuottaa vähemmän lämpöä. Puuvaja on paras paikka säilyttää puut, eikä puita paloturvallisuussyistä saa säilyttää sisällä tai pinota rakennuksien seinustoille.

Viisi vinkkiä vähäpäästöiseen polttoon:

  • Käytä vain kuivaa ja puhdasta puuta. Älä polta roskia.
  • Noudata oman tulisijan käyttöohjeita. 
  • Täytä tulipesästä korkeintaan puolet. 
  • Varmista, että palaminen saa tarpeeksi ilmaa. 
  • Savupiipun lähes väritön savu kertoo, että poltto sujuu hyvin. 

Tarvitsetko lisää vinkkejä ja tietoa?

HSY:n Opas puunpolttoon -esitteestä löydät hyödyllisiä vinkkejä sekä tietoa polttopuun varastoinnista, tulisijan käytöstä ja lämmityksestä. Voit noutaa oppaan lähimmästä kirjastostasi ilmaiseksi.