Vantaa rakentaa ratikan – vaikutuksia myös Helsinkiin

Pikaraitiotien on tarkoitus päättyä Helsingin puolella Mellunmäkeen. Helsinki päättää syksyllä Mellunmäen osuudesta raitiotielinjaan.
Vantaan päätös rakentaa pikaraitiolinja vaikuttaa myös Helsinkiin. Helsinki päättää omasta asiasta syksyllä.  Kuva: Nina Talmen
Vantaan päätös rakentaa pikaraitiolinja vaikuttaa myös Helsinkiin. Helsinki päättää omasta asiasta syksyllä. Kuva: Nina Talmen

Vantaan kaupungin päätös rakentaa pikaraitiotie vaikuttaa myös Helsinkiin. Pikaraitiotien on tarkoitus päättyä Helsingin puolella Mellunmäkeen.

Helsinki päättää syksyllä Mellunmäen osuudesta raitiotielinjaan. Länsimäentien tekninen asemakaavamuutos mahdollistaa Helsingin puolella ratikan rakentamisen. Kaava on päätöksenteossa syksyllä 2023. Mellunkylä on myös yksi Helsingin kaupunkiuudistusalueista. 
Mellunmäen keskuksen asemakaava on vireillä. Kaava-alueelle suunnitellaan asunto- ja liikerakentamista ja kaupungin palvelutilojen uudistamista. Asia on päätöksenteossa vuonna 2024-2025. 

Vantaan ratikka on noin 19 kilometriä pitkä pikaraitiotielinja, joka kulkee Helsinki-Vantaan lentoasemalta Jumbon ja Tikkurilan kautta Hakunilaan ja siitä Länsimäen kautta Mellunmäen metroasemalle. Poikittainen raideliikenneyhteys on osa pääkaupunkiseudun pikaraitiotieverkostoa ja Vantaan ensimmäinen raitiotielinja. Ratikka mahdollistaa siis suoran liikkumisen Itä-Helsingistä Tikkurilaan ja lentokentälle. 

Vantaan kaupunki tiedottaa, että ratikan rakentaminen voi alkaa syksyllä 2024 ja liikennöinti vuonna 2029.