Uudistuneet Esplanadit avataan pian kaupunkilaisille

Esplanadien kokeiluluontoiset uudistukset ovat enimmiltä osin valmistumassa 10. kesäkuuta vietettävää Helsinki Samba Carnevalia ja paria päivää myöhemmin juhlittavaa Helsinki-päivää varten. Tavoitteena on saada uudet kävely-, oleilu- ja pyöräilyalueet täysin valmiiksi kesäkuun aikana.
Pelastuskaluston käyttöön tarkoitetuille nostopaikoille istutettiin maksaruohomattoa. Kuva: Kirsikka Mattila
Pelastuskaluston käyttöön tarkoitetuille nostopaikoille istutettiin maksaruohomattoa. Kuva: Kirsikka Mattila

Esplanadeilla näkyy jo paljon uutta, kun levennysalueiden kiveäminen, reunustaminen ja hulevesikourujen rakentaminen kääntyvät loppusuoralleen. Pohjoisesplanadin puupintaiset korokerakenteet ovat paikoillaan, ja niihin asennetaan vielä luiskat esteettömyyden takaamiseksi. Istutukset ja kalusteasennukset jatkuvat tulevien parin viikon ajan.

Eteläesplanadin pyörätie on jo katumaalauksia myöden valmis, ja sen avaaminen pyöräilijöille odottaa enää liikennevalojärjestelyjen valmistumista. Uusi pyörätie tuo etenkin kävelijöille lisätilaa ja miellyttävämmän liikenneympäristön, kun pyörätie siirtyy kauemmas puistosta entiselle ajokaistalle.

Kokeilua seurataan huolellisesti 

Kokeilujen onnistumista arvioidaan seuraamalla muun muassa kävelijöiden, pyöräilijöiden ja autoilijoiden määriä, autoliikenteen reittejä ja sujuvuutta sekä huolto- ja tavaraliikennettä. Lisäksi selvitetään, miten viihtyisinä ja elävinä uudet kävelyalueet koetaan.

Kokeilua arvioidaan myös kaupallisen elinvoiman ja alueen kauppojen ja muiden yritysten liiketoiminnan kehittymisen näkökulmasta.

Kokeilun taustalla on kaupungin tavoite kehittää kävelyolosuhteita keskustassa. Asiaan liittyvät päätökset on tehty kaupungin päätöksentekoprosessien mukaisesti.

Lue lisää ydinkeskustan uusista kävely-, pyöräily- ja oleskelualueista: hel.fi/uudet-kavelyalueet.