Tarkasta Helsingin uimarantojen vedenlämpötila verkosta reaaliaikaisesti

Rantakelit ovat pian täällä. Uimarannan valinta on tehty pääkaupunkiseudulla helpoksi veden tarkan lämpötilan kertovan uimarantapalvelun avulla. Suosittu palvelu on laajentunut täksi kesäksi Aurinkolahden ja Kruunuvuorenrannan uimapaikoille.
Uimarantasensorit mittaavat veden lämpötilaa jo 28 eri rannalla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla - myös kuvan Eiranrannassa.  Kuva: Julia Kivelä
Uimarantasensorit mittaavat veden lämpötilaa jo 28 eri rannalla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla - myös kuvan Eiranrannassa. Kuva: Julia Kivelä

Uimarantasensorit mittaavat veden lämpötilaa jo 28 eri rannalla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Palvelu laajenee koko ajan ja tämän kesän uudet uimarantasensorit sijaitsevat Aurinkolahdessa ja Kruunuvuorenrannan säiliö 468:n vieressä. Lisäksi myös Kallahteen ja Sarvaston venesatamaan suunnitellaan asennettavaksi mittaussensorit vielä myöhemmin kesällä.

Palvelu on käytössä ympäri vuoden

Uimarantapalvelu on löytänyt laajan käyttäjäkunnan: Uintikauden alussa uimarantapalvelun sivustolla on aiempina vuosina ollut jopa 30 000 kävijää viikossa ja talvikaudellakin tuhansia. Palvelua hyödyntävät uimareiden lisäksi ainakin melojat, avantouimarit ja meripelastuksen ammattilaiset. Tietoa meriveden lämpötiloista jaetaan myös kaupunginosien omissa sosiaalisen median ryhmissä.

Helsingissä asuva Tuulia Kolehmainen kertoo käyttäneensä uimarantapalvelua muutaman viime kesän ajan valitakseen uimarantaa tai tarkistaakseen, onko vesi hänestä tarpeeksi lämmintä uimiseen.

- Koen palvelun erittäin hyödylliseksi. Olen vilukissa enkä halua turhaan lähteä rannalle palelemaan, Kolehmainen kertoo.

Monen käyttäjän kehitystoiveena on ollut, että Uimarantasensorit-sivulta löytyisi ajankohtainen tieto myös meriveden levätilanteesta. Tämän toiveen toteutus vaatii vielä jatkopohdiskelua, mutta sivuston ylläpitäjien mukaan toiminto olisi hienoa saada sivulle.

Uimarantasensorit on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kesällä 2020 käynnistämä kokeilu, jossa testataan, kuinka edulliset IoT-sensorit suoriutuvat uimaveden lämpötilan mittauksesta niin kesä- kuin talvikaudella. Mittaustiedot julkaistaan verkkosivuston lisäksi myös avoimena datana kenen tahansa kiinnostuneen käyttöön. Uimarantasensorit tuottavat tiedon nettiin puolen tunnin välein vuoden ympäri.