Stara palkittiin asfalttitöiden vastuullisesta hankinnasta

Stara palkittiin vuoden taidokkaimmasta hankinnasta. Tunnustuksen myöntänyt Julkisten hankintojen neuvontayksikkö kiitti Staran asfalttipäällystetöiden hankinnan ympäristökriteereitä ja vastuullisuutta.
Stara on ollut pääurakoitsijana esimerkiksi Baanalla, jonka pyörätiellä ja ympäristössä on käytetty eri tarkoituksiin erilaisia asfalttilaatuja. Kuva: Veikko Somerpuro
Stara on ollut pääurakoitsijana esimerkiksi Baanalla, jonka pyörätiellä ja ympäristössä on käytetty eri tarkoituksiin erilaisia asfalttilaatuja. Kuva: Veikko Somerpuro

Julkisten hankintojen neuvontayksikkö arvosti myös Staran tapaa käydä keskustelua urakoitsijoiden kanssa toimintakäytännöistä sekä mahdollisuutta käyttää luotuja hankintakriteereitä muissakin kunnissa.

Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara on asettanut urakoitsijoille, alihankkijoille ja työkoneille tarkat kriteerit asfalttipäällystystöiden päästöjen pienentämiseksi.

– Urakoitsijoilta vaaditaan ympäristösertifikaattia ja urakkakohtaisia ympäristösuunnitelmia. Konekalustolle ja raskaalle kuljetuskalustolle on tietyt päästöluokat. Sellaiset koneet, joista ei vielä ole järkevästi saatavilla ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, on rajattu kriteerien ulkopuolelle. Tällaisia ovat esimerkiksi jyrsimet, kertoo Staran projektipäällikkö Heikki Laristo.

Urakoitsijoilta edellytetään myös poistetun päällysteen vastaanottamista, ja heillä on mahdollisuus käyttää vanhaa asfalttia uuden massan joukossa jopa 70 prosenttia.

– Katu- ja maalaboratoriomme mittausten mukaan urakoitsijat ovat todella käyttäneet vanhaa asfalttia merkittävissä määrin. Näin säästyy sekä sora- ja kiviainesta että myös jonkin verran bitumia. Samalla Stara ja Helsingin kaupunki säästävät jätemaksuissa, kun vanhaa asfalttia ei enää kuljeteta kaatopaikalle, kertoo Laristo.

Stara on ollut pääurakoitsijana esimerkiksi Helsingin keskustasta Ruoholahteen kulkevalla Baanalla. Pyörätiellä ja sen ympäristössä on käytetty eri tarkoituksiin erilaisia asfalttilaatuja.

Lähikuntiinkin päästöttömämpiä urakoita

Projektipäällikkö Laristo alkoi valmistella asfalttipäällystöiden hankintojen uudistamista joulukuussa 2021, kun Staran ja Helsingin kaupungin selvitys oli paljastanut asfalttitöiden kuuluvan infrarakentamisen suurimpiin päästölähteisiin. Halu käytäntöjen muuttamiseen oli kova.

Ennen hankinnan uudistamista Stara kävi vuoropuhelua urakoitsijoiden kanssa ja otti yhteyttä myös lähikuntiin, jotta kuntien linjaukset olisivat samansuuntaisia. Näin urakoitsijoillakin on parempi motivaatio toteuttaa muutoksia investointeineen, kun mahdollisia uusia kriteerejä soveltavia tilaajia on useampia.

– Ehkä aika oli juuri nyt otollinen, sillä lähikunnat lähtivät innolla mukaan. Yhteistyö on toiminut hyvin, kiittää Laristo.

Stara on jo pitkään tehnyt erilaisia toimia kohti hiilineutraalia Helsinkiä. Toimintaa ohjaavat esimerkiksi Päästöttömän työmaan Green Deal -sopimuksen kiristyvät kriteerit, Helsingin kaupunkistrategia sekä Staran suurimman asiakkaan eli kaupunkiympäristön toimialan toiveet ja vaatimukset. Nämä ovat taustatekijöinä myös palkinnon tuoneessa uudistuksessa.

JHNY palkitsi vuosien 2021–2022 taidokkaimmat julkiset hankinnat Kuntatalolla Helsingissä tiistaina 14. maaliskuuta. Kisan toinen finalisti oli Tuomi Logistiikka Oy erikoislääkäripalvelujen hankinnallaan.