Stadin AO:n Keidaskahveilla on lupa jakaa ilot ja surut

Pandemiavuosina perustetut Helsingin oppilaitosten hyvinvointikahvilat ovat vakiinnuttaneet paikkansa myös Stadin AO:n kampuksilla. Kullervonkadun toimipaikassa vietetään viikoittain vaihtuvia teemapäiviä ja kuunnellaan opiskelijoiden toivebiisejä.
Stadin AO:n opiskeiljat Sara Al-Qaysi ja Grace Lemley toimivat tutoreina ja ideoivat myös Kullervonkadun toimipaikan Keidaskahvien ohjelmaa. Kuva: Sanna Wallenius
Stadin AO:n opiskeiljat Sara Al-Qaysi ja Grace Lemley toimivat tutoreina ja ideoivat myös Kullervonkadun toimipaikan Keidaskahvien ohjelmaa. Kuva: Sanna Wallenius

Don’t stop me now! julistaa Freddie Mercury pienestä kaiuttimesta, mutta Queen joutuu antamaan pian tilaa suomalaiselle räpille. Stadin AO:n Kullervonkadun toimipaikassa on käynnissä jokaviikkoinen Keidaskahvien päivä, jossa opiskelijat saavat lisätä biisitoiveitaan Spotifyn soittolistalle.

Yhdentoista jälkeen sisääntuloaulaan muodostuu kaksi jonoa. Toinen luikertelee kahvi- ja kaakaopisteelle, toinen pöytään, joka on täynnä kuva-aihioita. Pöydästä voi valita haluamansa symbolin tai piirtää itse kuvan, jonka painoviestinnän opiskelijat viimeistelevät koneella pinssiksi.

– Nostamme Keidaskahveilla säännöllisesti esiin ajankohtaan sopivia teemoja, kuten tänään tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden. Se sopii tänne muutenkin, sillä meillä on paljon opiskelijoita eri kulttuureista ja taustoista, ohjaava opettaja Liina Ockenström-Riskilä kertoo.

Hyvinvointikahvilat saivat alkunsa Helsingin toisen asteen oppilaitoksissa kolme vuotta sitten osana korona exit -toimenpiteitä. Tavoitteena oli lisätä opiskelijoiden vuorovaikutusta ja madaltaa kynnystä opiskelijahuollon suuntaan. Vaikka pandemia onkin selätetty, tarvetta hyvinvointikahviloille on yhä.

Kahvit parinsadan opiskelukaverin kanssa 

Kullervonkadun toimipaikan 700 opiskelijasta noin 150–200 poikkeaa Keidaskahveille joka viikko. Kokoontuminen järjestetään vuoroviikoin joko tiistaisin tai keskiviikkoisin klo 11–12:30.

– Kahvilapäivää vaihtelemalla pyritään siihen, että mahdollisimman moni pääsisi paikalle. Täällä voi vaihtaa kuulumisia toisten opiskelijoiden kanssa tai tulla juttelemaan vaikka kouluterveydenhoitajalle, psykologille tai opinto-ohjaajalle. He osallistuvat kahveille aina, kun vain muilta töiltään pääsevät, muistuttaa Ockenström-Riskilä.

Käytännössä Keidaskahvien ohjelman ideoinnista vastaavat tutorit, kuten Grace Lemley ja Sara Al-Qaysi. Molemmat ovat Stadin AO:n ensimmäisen vuoden opiskelijoita: Grace aloitti syksyllä media-alalla, Sara puolestaan yhdistää lukio-opinnot ja laboratorioalan perustutkinnon.

– Kahvilapäivät tuovat kivaa vaihtelua opiskeluun ja ohjelmaakin niihin on ihan kiva porukassa miettiä. Pyrimme siihen, että täällä olisi usein myös vierailijoita. Edelliskerralla meillä oli ständi, josta oli mahdollisuus saada tietoa ammattikorkeakouluun hakemisesta, Grace Lemley kertoo.

Ohjaava opettaja Liina Ockenström-Riskilä (oikealla) kertoo, että Keidaskahveilla tuodaan esille ajankohtaisia teemoja, mutta sinne voi tulla myös jakamaan ilot ja surut. Kuva: Sanna Wallenius
Ohjaava opettaja Liina Ockenström-Riskilä (oikealla) kertoo, että Keidaskahveilla tuodaan esille ajankohtaisia teemoja, mutta sinne voi tulla myös jakamaan ilot ja surut. Kuva: Sanna Wallenius

Ehkäisevää päihdetyötä ja kukkien istutusta

Kullervonkadun toimipaikassa ovat vierailleet muun muassa Nuorisojärjestö NMKY, Aseman Lapset ry:n Walkers-kahvila ja Helsingin tyttöjen talon vapaaehtoistyöntekijät. Käsiteltävät aiheet voivat vaihdella ehkäisevästä päihdetyöstä koulussa jaksamiseen tai vaikka yksinäisyyteen.

Monikulttuurisuutta hyödynnetään Kullervonkadun toimipaikassa taitavasti muulloinkin kuin kahvilapäivinä.

– Meillä vietetään säännöllisesti esimerkiksi kulttuuripäivää, jolloin opiskelijat voivat tuoda tänne oman kotimaansa tyypillisiä herkkuja. Se on kaikkien suosikki: on mahtavaa päästä maistelemaan eri makuja, Sara Al-Qaysi kertoo.

Keidaskahvien ohessa on tänä keväänä upotettu myös kädet multaan, sillä opiskelijat ovat istuttaneet yrttejä ja kukantaimia.

– Yksi opiskelijamme toi tänne rönsyliljan taimia, joita sitten jaettiin halukkaille.

Pura sydäntä ja puhu, kun ahdistaa

Liina Ockenström-Riskilällä on hyvä tuntuma opiskelijoiden tyypillisimmistä huolenaiheista, sillä hänen työhuoneensa sijaitsee oppilaitoksen aulassa ja ovi on usein auki apua kaipaaville. Opettaja voi auttaa opiskelijoita Kelan papereiden täyttämisessä tai ohjeistaa tarvittaessa vaikka ehkäisyneuvolaan.

– Varsinkin nuorempien opiskelijoiden puheenaiheissa korostuvat nykyään usein ahdistus, yksinäisyys ja sosiaalisten tilanteiden pelot. On hyvä, että näitä asioita nostetaan rohkeasti esiin. Toisaalta yritän muistuttaa nuorille, että elämässä on mentävä välillä myös epämukavuusalueelle. Meille kaikille tulee päiviä, jolloin mikään ei tunnu hyvältä, ja se on ihan normaalia.

Näistäkin tunteista voi Keidaskahveilla puhua.

Teksti ja kuvat: Sanna Wallenius