Puutarhajäte ja lehdet määrän mukaan joko kompostiin, biojäteastiaan tai Sortti-asemalle

Bio- ja puutarhajäte kannattaa kierrättää, sillä jätteestä tuotetaan Ämmässuolla mullan korviketta. Komposti korvaa turvetta ja keinolannoitetta mullan tuotannossa. Sen mukana arvokkaat ravinteet ja hiili palautuu maaperään. Multa käytetään viherrakentamisessa tai maanparannusaineena maataloudessa.
Peräkuormalliset lehtiä ja muuta puutarhajätettä kannattaa viedä Sortti-asemalle, jossa se voidaan hyödyntää viherrakentamisessa tai maataloudessa. Kuva: HSY
Peräkuormalliset lehtiä ja muuta puutarhajätettä kannattaa viedä Sortti-asemalle, jossa se voidaan hyödyntää viherrakentamisessa tai maataloudessa. Kuva: HSY

Pienet määrät puutarhajätettä voi laittaa kompostiin tai taloyhtiön biojäteastiaan. Suuret määrät voi viedä Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Sortti-asemille viidellä eurolla peräkärrykuormallinen. 

Kivikon Sortti-asema on remontissa, mutta sinne voi tuoda silti puutarhajätettä. Lastin pääsee purkamaan pääportin viereisen portin kautta. Alueella on ohjeet vastaanottopisteeseen.

Puutarhajätteen keräykseen voi laittaa lehdet, ruohot, naatit, haketetut risut, juurakot sekä kannot.  Mädäntyneet omenat tai muut hedelmät on syytä erotella muusta puutarhajätteestä ja lajitella Sortti-asemalla niille tarkoitettuihin astioihin tai lavoille. Risujakin voi tuoda samalla kuormamaksulla, mutta myös ne pitää erikseen lajitella.

Puutarhajätteestä multaa viherrakentamiseen

Sortti-asemilta puutarhajäte viedään Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen hyödynnettäväksi. Siellä se murskataan ja viedään ulos aumoihin kompostoitumaan. Kypsyminen kestää kuutisen kuukautta. Kypsä komposti seulotaan ja käytetään mullan raaka-aineena. Multa käytetään viherrakentamisessa tai maanparannusaineena maataloudessa.

Risut haketetaan ja hyödynnetään biojätteen tukiaineena Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa tai viedään biomassavoimalaan energiahyödyntämiseen.

eSortti.fi-palvelu nopeuttaa asiointia

Sortti-asemat palvelevat asiakkaita arkisin kello 7–21. Konalan ja Ruskeasannan Sortti-asemat ovat auki myös viikonloppuisin kello 10–18.

Asiointia voi nopeuttaa maksamalla puutarhajätekuorman ennakkoon eSortti.fi-verkkopalvelussa. Maksamisessa ei tarvitse kirjautua palveluun. Palveluun kannattaa kirjata myös auton rekisterinumero, jotta aseman puomi aukeaa automaattisesti. Vaihtoehtoisesti sisään pääsee näyttämällä puominlukijalle saamansa QR-koodin.

Sortti-asemilla on oma kaista eSortissa jätteensä maksaneille. Näin asemalla ei tarvitse ilmoittautua erikseen infopisteessä, vaan voi ajaa suoraa sisälle viemään jätteet oikeille lavoille. Samaa materiaalia sisältävien kuormien tai puutarhajätteen maksamiseen eSortti.fi-palvelu on kätevä. Palvelua voi käyttää myös pelkästään apuna omien jätteiden hinnan arvioinnissa.