Hyppää pääsisältöön

Pormestari luovutti Ukraina-tervehdyskirjan piirustuksineen suurlähettiläälle

Pormestari Juhana Vartiainen luovutti We Stand With Ukraine -tervehdyskirjan piirustuksineen Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrovalle.
Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova ja pormestari Juhana Vartiainen.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kestänyt jo yli seitsemän kuukautta. Huoli Ukrainasta ja sen kansasta on päivittäin läsnä. Helsingin kaupunki on osoittanut myötätuntoaan ja tukeaan 350 000 euron humanitaarisen avun ja ukrainalaisia Helsingissä auttavien järjestöjen 250 000 euron tuen lisäksi muun muassa tarjoamalla sotaa paenneille palveluja, tukea ja ohjeita.

Kaupunki jatkaa edelleen myös symbolisia tuenosoituksia kuten liputtamista Ukrainan lipuilla. Ukrainan kansallispäivänä, 24. elokuuta, kaupunki avasi keskustakirjasto Oodissa Ukrainan kansalle kohdennetun ”We Stand With Ukraine” -tervehdyskirjan, johon asukkaat saivat jättää viestejään kuukauden ajan. Lisäksi Helsingin peruskouluissa piirrettiin Ukraina-aiheisia kuvia.

Tänään pormestari Juhana Vartiainen luovutti tervehdyskirjan piirustuksineen Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrovalle. Luovutustilaisuudessa ihailtiin myös Ruoholahden ala-asteen 5B-luokassa viime keväänä tehtyä Ukraina-aiheista kolmiulotteista ”Rauhan kyyhkyt” -julistetta, joka symboloi lasten toivetta rauhan synnystä. Jokainen luokan oppilas pääsi osallistumaan teoksen tekoon. Samalla luokassa heräsi ajatus siitä, että teoksella voisi olla positiivinen viesti koulussa aloittaville ukrainalaislapsille, ja siksi juliste sai näkyvän paikan koulun käytävältä.

Pormestari pitää asukkaiden jättämien tervehdysten myötätuntoarvoa ja lasten piirustusten symboliikkaa tärkeänä.

– Emme saa unohtaa Ukrainaa tai ukrainalaisia. Venäjän raakalaismainen hyökkäyssota Ukrainassa on jatkunut jo yli 200 päivää ja kuten presidentti Zelensky korosti tapaamisessamme Kiovassa, on maan jälleenrakentaminen aloitettava nyt. Helsinki tekee tiivistä yhteistyötä muiden Euroopan kaupunkien kanssa jälleenrakentamisen mahdollistamiseksi, minkä lisäksi haluamme osoittaa solidaarisuutta ja myötätuntoa. Olikin ilo ja kunnia luovuttaa nämä lämpöä ja valoa täynnä olevat tervehdykset suurlähettiläs Dibrovalle, Vartiainen sanoo.

Lasten Ukraina-piirustuksista koostetaan kaupungintalon aulan mediapinnalle videokollaasi, joka on myöhemmin lokakuussa nähtävillä silloin, kun tilassa ei ole muita tapahtumia. Aloitusajankohta julkaistaan yleisölle lokakuun ensimmäisen viikon aikana.

Kuva: Karin Metsäpelto

Lue lisää

Ajankohtaista tietoa Ukrainan tilanteesta

Ukrainan humanitaarinen kriisi – auttamisen mahdollisuudet pääkaupunkiseudulla