Päävärit-taideteos poistettiin Jätkäsaaresta

Jätkäsaaren väliaikainen taideteos on siirretty romutettavaksi 21. maaliskuuta.
Päävärit-taideteos oli sijoitettu Helsingin Jätkäsaaren asuinalueelle. Kuva: Harri Saarinen
Päävärit-taideteos oli sijoitettu Helsingin Jätkäsaaren asuinalueelle. Kuva: Harri Saarinen

Teoksen taiteilija Kari Cavén  on hyväksynyt sen hävittämisen. Kyseinen teos, nimeltään Päävärit, oli sijoitettu 8-raitiovaunun päätepysäkille Jätkäsaareen. Teos ei kuulunut Helsingin taidemuseon HAMin kokoelmiin eikä kaupunginmuseon hallinnan alaisuuteen. Teoksen tilasi yritys, joka myöhemmin meni konkurssiin, eikä sopimuksessa ollut mainintaa teoksen siirtämisestä.

Kaupunki siirsi teoksen Töölönlahdelta Jätkäsaareen, missä se sijaitsi keskellä tyhjää aluetta. Nyt alueelle on alkamassa Keskuskorttelin rakentaminen, ja huonokuntoisen teoksen hävittäminen tuli ajankohtaiseksi.

Päävärit oli yli kymmenen metriä korkea teräksinen veistos, jossa oli kolme eri väristä palloa keskellä. Palloja oli käytetty Gladiaattorit-tv-ohjelmassa 1990-luvulla, ja ne olivat päätyneet taiteilijalle kierrätysmateriaaleina. Taiteilija oli hankkinut pallot romuliikkeestä ja poliisilta.

Teoksen kaikki osat menevät purun jälkeen sulattamolle, jossa ne muuttuvat jälleen teräkseksi sen eri muodoissa. Kuusankoski ei myy purettua tavaraa edelleen osina kolmansille osapuolille, vaan kaikki menee uusiokäyttöön raaka-aineena.

Video näyttää, kuinka Päävärit-teoksen purku eteni.