Hyppää pääsisältöön

Osallistu uusien kävelyalueiden suunnittelutyöpajaan ja ilmoittaudu mukaan asukasraatiin

Helsinki laajentaa ydinkeskustan kävely-, oleskelu- ja pyöräilyalueita tulevana kesänä. Väliaikaisia kävely- ja pyöräilyalueita toteutetaan Esplanadeilla, Kasarmikadulla, Erottajankadulla, Korkeavuorenkadulla Designmuseon edustalla ja Lönnrotinkadulla. Kaupunkilaiset halutaan mukaan kehittämään suunnitelmia ja kertomaan näkemyksiään kokeiluista. Yhteistyö alkaa joulukuussa kaikille avoimella ideointityöpajalla ja jatkuu ensi vuonna kaupunkilaisista koostuvan raadin kanssa. Lisäksi järjestetään kaikille avoimia kahvilakeskusteluja Esplanadin historiasta ja tulevaisuudesta keväällä 2023.
Esplanadin puisto kesällä. Kuva: Helena Roschier
Esplanadin puisto kesällä. Kuva: Helena Roschier

Joulukuun ideointityöpajasta ajatuksia suunnitteluun

Kaupunkilaisille järjestetään Esplanadien kävely- ja pyöräilyalueita koskeva ideointityöpaja 14.12. kello 17.30. Tilaisuus alkaa noin puolen tunnin kävelykierroksella, jolle lähdetään Helsingin kaupungintalon Kauppatorin puoleiselta pääovelta kello 17.30. Kierroksen jälkeinen ideatyöpaja käynnistyy kello 18 Torikorttelien Lyhtysalissa, osoitteessa Sofiankatu 4 C. Esteetön sisäänkäynti tilaisuuteen on Sonckin salin kautta, osoitteessa Aleksanterinkatu 28.

Työpajassa keskustellaan tulevista muutoksista Esplanadeilla sekä alueen merkityksestä ja elämästä eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Tilaisuuden aluksi Euroopan historian professori Laura Kolbe Helsingin yliopistosta puhuu Esplanadien merkityksestä osana helsinkiläistä kaupunkikulttuuria. Esitykset pidetään suomeksi, mutta kysymyksiä ja keskustelua on mahdollista käydä myös ruotsiksi ja englanniksi.

Tilaisuuden tiedot löytyvät myös tapahtumakalenterista

Kaupunkilaisraadilta ideoita ja kokemuksia

Työpajatyöskentelyn jatkoksi kootaan noin 15-henkinen kaupunkilaisraati, joka tuo kaupunkilaisten ja eri tavoin liikkuvien ääntä suunnitteluun. Raati kehittää kävelyalueiden suunnitelmia yhdessä kaupungin asiantuntijoiden kanssa, pohtii ideoita kaupunkiympäristön parantamiseksi sekä testaa kesällä uusia kävelyalueita.

Raati kokoontuu 3–4 kertaa vuoden 2023 aikana ja mahdollisesti 1–2 kertaa vuonna 2024. Tapaamiset kestävät noin kaksi tuntia. Ensimmäinen tapaaminen järjestetään 17.1. klo 16–19, jolloin ohjelmassa on suunnitelmien kommentointi, kalusteisiin liittyvät kysymykset sekä katutilan visiointi. Toinen tapaaminen on kesäkuussa, jolloin raati kiertää testikävelyllä uusilla kävelyalueilla. Syys-lokakuun tapaamisessa keskustellaan kesän kokemuksista.

Kaupunkilaisraadin osallistujiksi toivotaan eri puolilla kaupunkia asuvia, eri ikäisiä ihmisiä. Raatiin voivat ilmoittautua vapaaehtoiseksi niin suomea, ruotsia kuin englantia puhuvat. Raatilaiset valitaan vapaaehtoisten joukosta niin, että raadista tulisi mahdollisimman monipuolinen.

Haku raatiin päättyy 20.12. Valituille osallistujille ilmoitetaan ennen joulua. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi kaupunkilaisraatiin tästä linkistä.