Nihdin asuinalueen ensimmäiset talot valmistuvat Kalasatamaan ensi vuonna

Sompasaaren kaupunginosa saa uutta eloa, kun ensimmäiset asuintalot nousevat vuoden 2024 aikana Nihtiin. Entinen satama-alue on ollut pitkään suljettuna rakennustöiden vuoksi.
Nihti on Sompasaaren eteläkärki, joka on aikaisemmin toiminut satama-alueena. Kuva: Suomen Ilmakuva Oy
Nihti on Sompasaaren eteläkärki, joka on aikaisemmin toiminut satama-alueena. Kuva: Suomen Ilmakuva Oy

Helsingin kaupunki varasi neljä asuinkerrostalotonttia Kalasataman Nihdin asemakaava-alueelta YIT:n ja A-Kruunu Oy:n muodostamalle konsortiolle. Nyt rakennetaan ensimmäistä korttelia, Lukkia, joka sijaitsee kaupunkikuvallisesti näkyvällä paikalla Kruunusillat- ja Kalasatama-Pasila-raitiotieyhteyksien varrella.

Asuinkortteli tarjoaa monipuolisia asuntovaihtoehtoja; omistus-, hitas- ja ARA-asuntoja. Korttelipihan keskelle on suunniteltu saarimainen kasvillisuusalue, ja asuinrakennusten ikkunoista avautuvat upeat näkymät muun muassa merelle ja lähialueen siltoihin.

Korttelissa omat pesät myös mehiläisille

YIT:n ja A-Kruunu Oy:n Luoto-niminen ehdotus voitti laatukilpailun vuonna 2020. Rakentaminen Nihdin alueella alkoi kesäkuussa 2022, ja kolmen asuintalon odotetaan valmistuvan vuoden 2024 aikana. 

Asuntojen suunnittelussa on hyödynnetty alueen poikkeuksellista sijaintia ja merinäkymiä. Korttelissa on erityyppisiä asuntoja, kuten taiteilija- ja yhteisöasuntoja, kaksikerroksisia rivitalomaisia asuntoja sekä torniosan asuntoja, joista avautuu laajat maisemat.

Korttelipihan keskellä sijaitseva saarimainen kasvillisuusalue ja korttelin omat viherkatot tuovat luonnon lähelle asukkaita. Viherkatot myös tarjoavat pölyttäjille kukkivia kasveja läpi kasvukauden. Katolle varataan lisäksi tilaa korttelin omille kaupunkimehiläispesille, jotka auttavat katto- ja parvekeviljelmien pölytyksessä.

Raitiotiet kohtaavat Nihdissä

Kalasataman alue jatkaa voimakasta kasvuaan, ja tällä hetkellä rakentaminen keskittyy erityisesti Nihtiin ja Verkkosaaren pohjoisosaan. Nihdin alueella on jo käynnistynyt päiväkodin rakentaminen, ja tavoitteena on ottaa se käyttöön vuoden 2025 tammikuussa. Nihdin asuinalueen odotetaan valmistuvan 2020-luvun loppuun mennessä.

Katujen esirakentaminen on tällä hetkellä keskittynyt erityisesti Nihdin keski- ja eteläosaan, ja nämä työt jatkuvat aina vuoteen 2027 saakka. Nihdin katujen pintojen viimeistely tehdään vaiheittain asuinrakentamisen edetessä pohjoisesta etelään. Seuraava suurempi vaihe katupintojen viimeistelyssä on suunniteltu vuodelle 2025, ja se keskittyy erityisesti Konttisatamankadun pohjoispuolelle.

Nihdistä on tulevaisuudessa hyvät liikenneyhteydet. Parhaillaan rakenteilla olevat Merihaansilta ja Finkeninsilta yhdistävät alueen Merihakaan ja Korkeasaareen. Lisäksi Kruunusillat- ja Kalasatamasta Pasilaan -raitiotiet kulkevat Nihdin kautta tarjoten sujuvan yhteyden kaupungin eri osiin. Kruunusiltojen liikenne käynnistyy vuonna 2027, kun taas Kalasatamasta Pasilaan -raitiotie kulkee Nihtiin jo vuoden 2024 syksyllä.