Näin Kruunuvuorenrannassa rakennettiin vuonna 2023

Rakentaminen eteni uudella asuinalueella Laajasalon Kruunuvuorenrannassa monessa paikassa.
Muun muassa Kruunusiltojen raitiotietä valmistui vuoden 2023 aikana. Kuva: Harri Saarinen
Muun muassa Kruunusiltojen raitiotietä valmistui vuoden 2023 aikana. Kuva: Harri Saarinen

Kruunuvuorenrannan liikuntapuisto Laajasalossa valmistui etuajassa jo vuoden 2023 kesällä. Liikuntapuisto on monipuolinen ja viihtyisä alue, joka tarjoaa liikunta-, leikki- ja oleskelumahdollisuuksia kaikenikäisille. Puisto sijoittuu entiselle öljysatama-alueelle.

Kruunuvuorenrannan liikuntapuisto sisältää muun muassa jalkapallokentän, lähiliikunta-alueen, skeittipaikan, monitoimiareenan, ulkokuntosalin ja koripallokentän. Puiston pohjoisosan rakentaminen jatkuu vielä, ja sinne on suunnitteilla kaksi tenniskenttää.

Tahvonlahden ala-asteen peruskorjaus valmistui elokuussa. Koulurakennukseen sisältyy kaksi kolmikerroksista rakennusta ja Tahvonlahden päiväkoti. Koulu on saanut kiitosta valoisuudestaan ja tilojen avaruudesta. Perusparannuksen ja laajennuksen myötä Tahvonlahden koulu sai 230 oppilaspaikkaa lisää, ja sen oppilasmäärä nousee 500 oppilaaseen. Laajasalossa sijaitseva koulu palvelee myös Kruunuvuorenrannan asukkaita ennen uuden asuinalueen oman koulun valmistumista.

Myös esirakentamisurakka Koirasaarilla ja Haakoninlahden alueella valmistui vuoden 2023 keväällä.

Kruunuvuorenrannassa on monipuolinen liikuntapuisto. Kuva: Harri Saarinen
Kruunuvuorenrannassa on monipuolinen liikuntapuisto. Kuva: Harri Saarinen

Laajasalontien katu-urakka valmistui

Laajasalontie muuttui bulevardiksi eli puistokaduksi Yliskyläntien ja Koirasaarentien välillä. Tieluiska Oy rakensi molemmille puolille tietä 2 kilometriä jalankulkuväylää, 2,8 kilometriä uutta pyörätietä, kaksi autokaistaa molempiin suuntiin, 150 metriä meluseinää, joukkoliikennepysäkkejä sekä huolto- ja asiointipysäköintitaskuja. Merkittävimmät työt tapahtuivat kuitenkin katupinnan alla, missä asennettiin 1,8 kilometriä uutta vesijohtoa, 1,1 kilometriä jätevesiviemäriä ja 1,6 kilometriä hulevesiviemäriä sekä 33 kilometriä kaapeli- ja operaattoriputkia.

Kadun keskelle on jätetty tilavaraus tulevalle Kruunusillat-pikaraitiotielle. Lisäksi katupuita on istutettu rivistöihin pyöräteiden ja autokaistojen väliin sekä raitiotien molemmin puolin.

Erityisesti Laajasalontien ja Reposalmentien risteyskohdan muutokset ovat merkittäviä. Reposalmentien silta on purettu, ja Laajasalontien pintaa on nostettu ylemmäs. Risteys on muutettu liikennevalo-ohjatuksi tasoliittymäksi. 

Kruunusiltojen työt etenivät

Laajasalontien bulevardiksi muuttuminen on osa laajempaa liikennemuutosta alueella. Kruunusiltojen rakentumisen myötä Koirasaarentien ja Renvallinkujan risteys suljetaan lopullisesti moottoriajoneuvoliikenteeltä ja uusi liittymä Svanströmintielle rakennetaan Köökarinkujan kohdalle. Koirasaarentie yksisuuntaistetaan välillä Renvallinkuja-Laajasalontie, ja kiertoreitti kulkee Isosaarentien kautta arviolta ensi kesään saakka.

Raitiotien rakentaminen etenee eri osuuksilla. Haakoninlahdenkadulla, Stansvikin rantakadulla ja Mirandankadulla suuremmat rakennustyöt ovat valmistuneet. Koirasaarentien nykyisen länsipään työt ovat pitkällä, ja riimukivirakenteen rakentaminen tuo koristeellista kivikuviota raitiotieradalle. Keskiosalla tehdään kiskotöitä, ja itäpäässä työt jatkuvat kiivaana, vaikka talven tulo voi hieman hidastaa edistymistä.

Kruunusillat-pikaraitiotie on keskeinen osa alueen kehitystä. Laajasalontien bulevardisoituminen ja raitiotien rakentaminen luovat edellytyksiä paremmalle liikkumiselle ja ympäristön viihtyisyydelle. Raitiotien matkustajaliikenteen on suunniteltu alkavan vuonna 2027.

Lauttaliikenne keskustaan alkoi

Kruunuvuorenrannan liikenne sai uutta eloa HSL:n lipuilla toimivan lautaliikenteen myötä. Lauttamatka kestää noin 20 minuuttia, ja talvella liikennöinti ajoittuu arkisin noin kello 7–22 ja talviviikonloppuisin noin kello 10–18. Lautalla käy HSL:n AB-vyöhykkeen lippu, ja lautalla tai lauttarannoissa ei ole lipunmyyntiä. Suomenlinnan liikenne Oy operoi lauttaliikennettä.

Lautan laitureita parannellaan Kruunuvuorenrannassa ja Meritullintorilla vuoden 2023 lopulla.