Malmin Sunnuntaikorttelit ja Sunnuntaipalstat etenevät päätöksentekoon

Malmin keskustan ja Malminkentän välille Sunnuntaikortteleiden ja Sunnuntaipalstojen alueille suunnitellaan täydennysrakentamista. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Sunnuntaikortteleiden asemakaavan muutosta ja Sunnuntaipalstojen suunnitteluperiaatteita kokouksessaan tiistaina 9.5.
Havainnekuva Sunnuntaikortteleista.
Kuva: Voima Graphics Oy

Sunnuntaikortteleihin suunnitteilla asuntoja, puistoalueita ja viljelypalsta-alue

Sunnuntaikortteleiden asemakaavan muutos koskee aluetta Malmin keskustan ja Malminkentän välillä. Alue oli entisen Malmin lentokentän turvasektorialuetta, jota pidettiin lentotoiminnan takia kasvillisuudeltaan matalana ja pääosin rakentamattomana.

Kaavaratkaisu mahdollistaa asuinalueen rakentamisen lähipalveluineen ja puistoalueineen noin 1 700 asukkaalle. Kaava-alue rajautuu Sunnuntaipalstojen pientaloalueeseen.

Suunnittelun lähtökohtana ovat ekologiset ja kestävät ratkaisut. Asemakaavassa ratkaistaan Viikin-Malmin pikaraitiotien linjaus Pikitehtaankadun ja Malminkentän välillä sekä raitiotiepysäkin sijoittuminen. Lisäksi Lentokentänojaa siirretään alueen pohjoispuolelle osaksi hulevesijärjestelmää.

Havainnekuva palstaviljelyalueesta puistossa. Kuva: Voima Graphics Oy
Havainnekuva palstaviljelyalueesta puistossa. Kuva: Voima Graphics Oy

Laaja puistoalue, päiväkoti, liiketilat, viljelypalsta-alue, kerrostalokorttelit, pysäköintitalot, pientalokorttelit ja pientaloaluetta täydentävät korttelit tekevät Sunnuntaikortteleiden kaupunkirakenteesta monipuolisen. Alueelle on suunniteltu myös yhteisöllisiä, ekologisia ja kestäviä ratkaisuja asumista, virkistystä ja luontoa varten. Julkinen kaupunkitila ja korkeampi rakentaminen sijoittuu tulevan raitiotiepysäkin ympärille ja Pikitehtaan kadun varrelle. Rakentaminen madaltuu alueen reunoilla huomioiden ympäröivät pientalot.

Asemakaavan muutosehdotus tulee julkisesti nähtäville touko-kesäkuussa. Kaavasuunnitelmaa kehitetään syksyn aikana saadun palautteen pohjalta.

Näkymä etelästä. Kuva: Voima Graphics Oy
Näkymä etelästä. Kuva: Voima Graphics Oy

Suunnitteluperiaatteet ohjaavat Sunnuntaipalstojen pientaloalueen tulevaa kehittämistä

Sunnuntaipalstojen suunnitteluperiaatteet koskevat Malmin Sunnuntaipalstojen pientaloaluetta, joka sijaitsee Ala-Malmilla Malmin keskustan ja Malminkentän läheisyydessä. Sunnuntaipalstojen pientaloalue on kaupunkirakenteeltaan yhtenäinen ja rakennuskannaltaan kerroksellinen.

Viime vuosina ja oletettavasti myös tulevina vuosina tontteja halutaan kehittää niiden omistajien tahdosta. Suunnitteluperiaatteilla on määritelty täy­dennysrakentamisen mahdollisuudet ja reuna­ehdot, jotta alueen mittakaava ja ympäristö sekä asukkaiden tasapuolinen kohtelu huomioidaan alueen tulevaisuuden asemakaavan muutoksis­sa.