Lonnalle kunniamaininta Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailussa

Saunaa ja herkuttelua Lonnan saarella palkittiin 30. marraskuuta 2023 Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailussa kunniamaininnalla. Kunniamaininta myönnettiin erityisesti Lonnan toiminnan vastuullisuudesta ja vastuullisuusviestinnästä. Lonna on hyvä esimerkki persoonallisesta ja elämyksellisestä ruokamatkailukohteesta, johon myös Helsingin kaupunki haluaa panostaa.
Helsingin edustalla sijaitseva Lonna palkittiin Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailussa kunniamaininnalla. Kilpailulla nostetaan esiin innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä, jotka tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. Kuva: Julia Kivelä
Helsingin edustalla sijaitseva Lonna palkittiin Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailussa kunniamaininnalla. Kilpailulla nostetaan esiin innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä, jotka tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. Kuva: Julia Kivelä

Helsingin edustalla sijaitsevan Lonnan historia ulottuu 1800-luvulle. Saari avattiin vuonna 2014 vierailijoille vapaa-ajan viettoon ruoka- ja saunaelämyksineen. Lonnasta on muodostunut suosittu vierailukohde niin kotimaan kuin kansainvälisillekin matkailijoille.

Vuoden 2023 Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailussa Lonna sai kunniamaininnan kovatasoisessa kilpailussa erityisesti toiminnan vastuullisuudesta ja vastuullisuusviestinnästä: Lonnassa tuodaan esimerkillisesti ja monipuolisesti esille vastuullisuutta eri ulottuvuuksineen.  Vastuullisuus myös todennetaan Good Travel Seal-sertifikaatilla ja Sustainable Travel Finland -merkillä.

– Mahtavaa, että meidän pitkäaikainen ja merkityksellinen työmme vastuullisuuden parissa saa ansaittua huomiota. Lonna täyttää ensi vuonna 10 vuotta, ja olemme koko tämän ajan panostaneet vastuullisuuteen ja luoneet hyviä hetkiä merellisessä Helsingissä. Olemmekin todella ylpeitä meidän pienestä söpöstä Lonnasta! Lonnan tärkeä kehitystyö jatkuu myös ensi vuonna, etenkin inklusiivisuuden eri osa-alueiden parissa, kertoo Lonnan general manager Tanja Aromäki.

– Helsingin ruokamatkailun vahvuuksia ovat monipuolisuus, persoonallisuus ja tietynlainen ainutlaatuisuus. Näitä vahvuuksia tuomme esiin aktiivisesti kaikessa markkinoinnissamme. Lonnan tuote perustuu raaka-aineiden laatuun, vastuullisuuteen ja modernilla otteella valmistettuun saaristolaisruokaan merellisissä maisemissa – Lonna on Helsinkiä parhaimmillaan! tiivistää matkailupäällikkö Nina Vesterinen Helsingin kaupungilta.

Helsinki haluaa panostaa aiempaa vahvemmin ruokamatkailuun 

Helsinki toteuttaa vuosille 2022–2026 luotua kaupungin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelmaa. Tavoitteena on tehdä Helsingistä entistä elävämpi ja kansainvälisesti vetovoimaisempi matkailu- ja tapahtumakaupunki, ja tehdä se kestävästi edelläkävijän otteella ja älykkäillä ratkaisuilla. 

Elävä kaupunkikulttuuri tapahtumineen, matkailijoineen ja ravintoloineen on nostettu ohjelmassa keskeiseksi kaupungin elinvoimaisuutta ja hyvinvointia edistäväksi painopisteeksi. Kansainvälisesti katsottuna ruoka on viime aikoina noussut merkittäväksi matkailun vetovoimatekijäksi.

– Helsingissä on jo nyt useita innovatiivisia ravintoloita, korkeatasoinen ruokatarjonta ja kiinnostavia kauppahalleja sekä ruokakulttuuria kuhiseva Teurastamo, tislaamoja, pienpanimoita ja muita käsityön taitajia kuten leipomoita ja suklaan tuottajia. Näiden esille tuomiseksi Helsinki haluaakin panostaa aiempaa voimakkaammin ruokamatkailuun, toteaa Vesterinen.

Hungry for Finland palkitsee innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä

Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailu järjestettiin tänä vuonna viidettä kertaa. Kilpailussa rohkaistaan ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään vastuullisuuteen ja paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Kilpailuun haettiin yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä ja tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä.

Kilpailun arvioinnissa kiinnitettiin huomiota muun muassa asiakaslähtöisyyteen, elämyksellisyyteen, lähiruoan ja tarinoiden hyödyntämiseen sekä vastuullisuuteen. Myös liiketoiminnallisuus, verkostot ja yhteistyökumppanit sekä myynti- ja markkinointikanavien digitaalisuus ja monipuolisuus  painoivat raadin arvioinneissa.

Tänä vuonna Suomen parhaana ruokamatkailutuotteena palkittiin Piknik Omenapuun alla ja Taste of Archipelago -tapahtuma Naantalista. Lisäksi palkittiin kaksi merkittävää ruokamatkailutekoa: porvoolaisen Ravintola Vårin Vår-menu sekä Glowing Ember Experiencen Kotaillallinen.

Lonnan lisäksi kunniamaininnan saivat Iitin Maatilatori sekä Taste the traditional flavors and aromas of four different provinces -paketoitu ruokareitti.

Lue lisää kilpailusta ja vuoden 2023 palkituista Hungry for Finlandin sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailun järjestävät maa- ja metsätalousministeriö, Haaga-Helia AMK, Visit Finland, Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK ja Lomalaidun ry.