Lapinlahden sairaala-alueen kehittäminen kaupunkiympäristölautakunnassa 21.4.2020

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kokouksessaan 21.4. Lapinlahden sairaala-alueen kehittämistä.
Lapinlahden sairaalan päärakennus helmikuussa 2020. Kuva: Leena Junnila.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kokouksessaan 21.4. Lapinlahden sairaala-alueen kehittämistä konseptikilpailun voittaneen NREP Oy:n ”Lapinlahden kevät” -ehdotuksen pohjalta. 

Lautakunnalle annettavan päätösehdotuksen mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaostolle esitetään, että NREP Oy:lle varataan alue jatkosuunnittelua ja kumppanuuskaavoitusta varten. Päätösehdotuksessa esitetään myös, että kaupunginhallitus hyväksyisi osaltaan Lapinlahden sairaala-alueen rakennusten myyntiä sekä Lapinlahden sairaala-alueelle muodostettavien tonttien vuokraamista koskevan esisopimuksen. Lisäksi esitetään, että kaupunginhallitus vahvistaisi osaltaan Lapinlahden sairaala-alueelle muodostettavien tonttien vuokraus- ja myyntiperiaatteet. 

Lapinlahden sairaalan rakennuksille haettiin mahdollista uutta omistajaa ja käyttötarkoitusta ideakilpailulla vuonna 2019. Ideakilpailun voitti ehdotus ”Lapinlahden kevät”, jonka ovat laatineet NREP, Oaklins Merasco Oy sekä arkkitehtitoimistot Ark-Byroo Oy, Arkkitehtitoimisto OPUS Oy ja Arkkitehdit Soini & Horto Oy. 

Voittaneessa ehdotuksessa päärakennukseen on ehdolla Tove Janssonin kotimuseo, hostelli, työtiloja sekä erilaisia palveluja. Suojeltu, historiallinen puisto säilyy kaikille avoimena ja jää kaupungin omistukseen. Meren läheisyyttä avataan kaikille rakentamalla erilliset venelaituri ja uimalaituri. 

Uudisrakennukset nousevat alueen eteläreunalle, minne tulisi hotelli Länsiväylän melumuuriksi sekä kaksi palveluasuntorakennusta. Uudisrakennukset mahdollistavat taloudellisesti nykyisten, suojeltujen rakennusten peruskorjaamisen ja alueen kehittämisen. Alueen nykyistä, hyvinvointia tukevaa toimintaa kehitetään yleishyödyllisten toimijoiden kanssa. 

Päätösehdotuksen mukaan kaupunkiympäristölautakunnan ja kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen alueella alkaa asemakaavamuutos, josta päättää kaupunginvaltuusto. Kiinteistöjen korjaus- ja rakennustyöt käynnistyisivät arviolta vuonna 2021. 

Vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala on Suomen vanhin mielisairaala. Sekä C. L. Engelin suunnittelema päärakennus, että ympäröivä puisto ovat suojeltuja.

Kaupunkiympäristölautakunnan päätösasiakirjat

Kilpailuehdotuksen esittely 10.1.2020, arviointiryhmän pöytäkirja ja ehdotuksen havainnekuvia kaupungin aineistopankissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: Leena Junnila.