Lämpöpumppulaitos lämmittää päästöittä Sörnäisissä keskikokoisen kaupungin verran koteja ja kiinteistöjä

Sörnäisissä Katri Valan puiston alla sijaitseva lämpöpumppulaitoksen laajennustyöt ovat valmistuneet. Laitoksen seitsemäs ja viimeinen lämpöpumppu on ollut käytössä keväästä alkaen. Sen toiminta on loistoesimerkki kiertotaloudesta: laitos ottaa talteen puhdistetussa jätevedessä olevan hukkalämmön, jolla se lämmittää helsinkiläiskoteja ja kiinteistöjä. Lämpöä tuotetaan myös kaukojäähdytyksen paluuvedestä.
Katri Valan lämpöpumppulaitos tuottaa kaukolämpöä ja -jäähdytystä puhdistetusta jätevedestä.
 Kuva: Piirros. Outi Kainiemi
Katri Valan lämpöpumppulaitos tuottaa kaukolämpöä ja -jäähdytystä puhdistetusta jätevedestä. Kuva: Piirros. Outi Kainiemi

Lämpöpumppulaitos toiminta kohoaa lämpökapasiteetiltaan 160 megawattiin ja jäähdytyskapasiteetiltaan 100 megawattiin. Laitos tuottaa lämpöä yli 1 000 gigawattituntia vuosittain. Tämä riittää kattamaan kesäaikaan valtaosan Helsingin kantakaupungin lämmöntarpeesta. Se vastaa Kuopion kaupungin lämmön kulutusta.

Energiayhtiö Helen satsaa hukka- ja ympäristölämpöjen hyödyntämiseen  

Yhtiö on investoinut erilaisiin lämpöpumppuratkaisuihin, kuten datakeskusten hukkalämpöjen talteenottoon ja Vuosaaren merivesilämpöpumppuun. Nyt on rakenteilla Eiranrantaan uusi lämpöpumppulaitos. Senkin on tarkoitus hyödyntää puhdistetun jäteveden hukkaenergiaa. Valmistuttuaan se tuo Helenin hiilidioksidipäästöihin yli 80 000 tonnin vähennyksen vuosittain. Eiranrannan lämpöpumppulaitoksen arvioidaan valmistuvan vuoden 2025 loppuun mennessä. 

Huipputehokkaassa laitoksessa lämpöä saadaan tuotettua poikkeuksellisen matalalämpöisestä vedestä, jota on hyödynnetty kaukolämmön tuotantoon jo kertaalleen Katri Valan lämpöpumppulaitoksessa. Lämpöpumppujen kaukolämpöteho on noin 90 megawattia ja kaukojäähdytysteho noin 60 megawattia. Laitos tuottaa lämpöä noin 300 gigawattituntia vuosittain. Tämä vastaa Rauman kaupungin lämmön kulutusta.

Helen kasvattaa suunnitellusti hiilineutraalia tuotantoaan. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennys vuonna 2025 verrattuna vuoden 1990 päästöihin ja hiilineutraali energiantuotanto vuonna 2030.