Kuninkaantammentien ja sivukatujen rakentaminen alkaa tammikuussa 2024

Kuninkaantammentien ja -kujan sekä Pitkäkoskentien ja -kujan rakentaminen alkaa maanantaina 8. tammikuuta Kaarelan Kuninkaantammessa. Katujen rakentaminen lisää turvallisuutta ja sujuvoittaa asukasliikennettä sekä mahdollistaa nykyistä pientaloaluetta täydentävää uutta asuntorakentamista.
Urakassa rakennetaan Kuninkaantammentie, Kuninkaantammenkuja sekä Pitkäkoskentie ja Pitkäkoskenkuja.
Urakassa rakennetaan Kuninkaantammentie, Kuninkaantammenkuja sekä Pitkäkoskentie ja Pitkäkoskenkuja.

Kuninkaantammentielle ajoradan eteläpuolelle rakennetaan jalkakäytävä. Kadun parantaminen mahdollistaa myös linja-autoliikennöinnin. Kadun varrelle tulee kaksi linja-autopysäkkiparia.

Pitkäkoskentie on osittain olemassa oleva katu ja osittain ulkoilutie ja huoltoreitti. Sen länsipuolella alkaa Keskuspuisto. Kadun rakentaminen mahdollistaa asuntorakentamisen myös kadun pohjoisosaan, nykyisen huoltoreitin osuudelle. 

Pitkäkoskenkuja on uusi katu, jonka paikalla on aiemmin ollut tontille ajo. Kadun molemmille puolille on kaavoitettu uusia pientalotontteja. Pitkäkoskenkujasta tulee päättyvä tonttikatu, johon kuljetaan idästä Pitkäkoskentieltä. 

Kaduille rakennetaan uutta ja täydennetään olemassa olevaa vesihuoltoa. Kuninkaantammentielle uusitaan HSY:n runkovesijohto. Katujen valaistukset uusitaan pylväsvalaisimilla.

Urakka tehdään kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa talvikaudella 2024 rakennetaan Kuninkaantammentien jalkakäytävä operaattoriputkineen. Jalkakäytävää käytetään tilapäisenä ajoreittinä toisen vaiheen aikana. Toinen vaihe alkaa keväällä 2024.

Urakka on pitkäaikainen ja valmistuu kokonaisuudessaan syksyllä 2025. 

Urakassa kaadetaan ja istutetaan puita

Kuninkaantammentien eteläpuolella on metsää ja kapearunkoista puustoa. Metsän reunasta joudutaan kaatamaan puita rakennettavan jalkakäytävän kohdalta. Työalueella ei ole havaittu liito-oravan kolopuita tai risupesiä. Kadun rakentaminen ei heikennä lahokaviosammaleen elinoloja eikä liito-oravan liikkumista ydinalueella tai sen mahdollisuutta ylittää Kuninkaantammentie.

Myös muiden katujen rakentamisen vuoksi joudutaan kaatamaan yksittäisiä puita. Yksittäisiä poistettavia puita korvataan uusilla lehti- ja havupuilla. 

Työmaa aiheuttaa tilapäistä haittaa kadun käyttäjille; alueen asukkaille ja ulkoilijoille sekä Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitoksen huoltoliikenteelle. Kadun liikennöinti varmistetaan kiertotiejärjestelyin. 

Vesihuollon rakentamisen vuoksi kohteessa räjäytetään kalliota, mikä aiheuttaa tärinää, melua ja pölyä lähiympäristöön. 

Työtä tehdään arkipäivisin kello 07–16 välisenä aikana.