Korkeakouluopiskelijat pitävät pääkaupunkiseutua melko opiskelijaystävällisenä, mutta kasvavat elinkustannukset huolestuttavat

Korkeakouluopiskelijat pitävät pääkaupunkiseutua melko opiskelijaystävällisenä, selviää tuoreesta Opiskelijan kaupunki -tutkimuksesta. Kuitenkin kasvavat elinkustannukset huolestuttavat, ja jopa 69 prosenttia opiskelijoista on huolissaan toimeentulostaan elinkustannusten noustessa.
Kolmannen kerran toteutetun Opiskelija kaupunki -tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa pääkaupunkiseudulla opiskelevista perustutkinto-opiskelijoista. Kuva: Mika Huisman, Helsingin yliopisto.
Kolmannen kerran toteutetun Opiskelija kaupunki -tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa pääkaupunkiseudulla opiskelevista perustutkinto-opiskelijoista. Kuva: Mika Huisman, Helsingin yliopisto.

Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiön toteuttamasta tutkimuksesta käy ilmi, että huoli rahojen riittävyydestä jakaa pääkaupunkiseudun opiskelijoita. Taloudellista turvaa haetaan lisäämällä työssäkäyntiä.

- Opiskelijoiden kahtiajakautuneisuus näkyy erityisesti siinä, että säännöllisesti palkkatöissä käyvät opiskelijat kokevat toimeentulonsa muita paremmaksi. Olisikin tärkeää luoda huolen sijasta toiveikkuutta erityisesti niille opiskelijoille, joilla ei syystä tai toisesta ole mahdollisuutta hankkia lisää ansiotuloja opintojensa ohessa, huomauttaa tutkija Virve Murto Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiöstä.

Toimeentulovaikeudet heijastuvat osalla jo vahvasti arkeen. Runsas kolmannes opiskelijoista on jättänyt ruokaa tai lääkkeitä ostamatta heikon toimeentulon vuoksi. Kustannusten nousu näkyy myös opiskelijoiden liikkumisessa. 

- Yhä useampi pääkaupunkiseudulla opiskeleva nosti opiskelija-alennuksen laajentamisen ja maksuttoman joukkoliikenteen tärkeimpien tavoitteiden joukkoon, kun heiltä tiedusteltiin tärkeimpiä kehittämisen kohteita joukkoliikenteessä, Murto toteaa.

Pääkaupunkiseutu melko opiskelijaystävällinen, asuintaloilta toivotaan hyvää energialuokitusta ja luonnonläheisyyttä

Pääkaupunkiseutu piirtyy Opiskelijan kaupunki -tutkimuksessa melko opiskelijaystävällisenä. Vaikka asumismenot vievät keskimäärin puolet opiskelijoiden nettotuloista, on suurin osa vastaajista tyytyväisiä asumistilanteeseensa. Etenkin Helsinki näyttäytyi monien mielikuvissa kalliina, mutta korkeakoulutettujen työllisyysnäkymät pääkaupungissa koettiin hyviksi.

Aiempien vuosien tavoin suurin osa vastaajista pitää asumista pääkaupunkiseudulla todennäköisenä myös tulevaisuudessa. Tutkimuksessa selvitettiin nyt ensimmäistä kertaa opiskelijoiden näkemyksiä ekologisesta asumisesta. Sekä vuokra- että omistusasunnoissa asuvat opiskelijat arvostavat ennen kaikkea hyvää energialuokitusta ja luonnon monimuotoisuuden vaalimista pihasuunnittelussa. Omistusasujat arvostavat maalämpöä ja aurinkopaneeleja ja vuokralla asuvat yhteiskäyttöisten tavaroiden vuokrauspisteitä.

Kolmannen kerran toteutetun Opiskelija kaupunki -tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa pääkaupunkiseudulla opiskelevista perustutkinto-opiskelijoista. Tutkimuksessa keskityttiin aiempien vuosien tavoin asumiseen ja liikkumiseen. Uusina teemoina selvitettiin opiskelijoiden toimeentuloa ja hyvinvointia sekä näkemyksiä tulevaisuudesta pääkaupunkiseudulla. Opintojaan pääkaupunkiseudulla suorittaville korkeakouluopiskelijoille avoin kysely ja sitä täydentäneet haastattelut toteutettiin keväällä 2023. 

Tutkimuksen toteutti Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus yhteistyössä World Student Capital – pääkaupunkiseudun opiskelijat ry:n, pääkaupunkiseudun korkeakoulujen ja opiskelijajärjestöjen, Helsingin ja Vantaan kaupunkien ja Hoasin kanssa.

Teksti: Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus