Kiinteistöveropäätös tulossa pian – tarkista ovatko tietosi kunnossa

Kiinteistöveropäätos on tulossa pian. Kaupunki kannustaa rakennuksien ja kiinteistöjen omistajia tarkistamaan, ovatko tiedot kunnossa.
Ilmakuva kantakaupungista.

Helsingin kaupunki ryhtyi korjaamaan viime vuonna virheellisiä rakennus- ja kiinteistötietoja kaupungin ja valtion rekistereiden välillä. Korjattuja tietoja välitetään myös Verohallinnolle kiinteistöverotusta varten, jonka johdosta joidenkin verotukseen on voinut tulla muutoksia suuntaan tai toiseen. Verovelvolliset ovat ensisijaisessa vastuussa kiinteistöveroilmoituksensa oikeellisuudesta, joten tiedot kannattaa tarkistaa ja korjata tarvittaessa itse Omaveron kautta tai postitse.

Osa Helsingin alueen taloyhtiöistä, omakotiasujista ja muista kiinteistöjen tai rakennusten omistajista tarttui viime vuonna hienosti toimeen ja korjasi kiinteistöverotuspäätöksen tietoja oma-aloitteisesti.

”Valtaosa virheistä koskee vanhempia rakennuksia, ja erityisesti niiden kokonaisalaa. Maapohjan osalta virheitä on vähemmän. Tietojen korjaamisessa kannattaa olla tarkkana, sillä esimerkiksi KHO:n ennakkopäätöksen perusteella asemakaavoitetun maapohjan kiinteistövero ei perustu voimassaolevan asemakaavan rakennusoikeuteen niin sanotuissa kaksitasoasemakaavoissa, vaan tosiasiallisesti hyödynnettyyn rakennusoikeuteen. Kaksitasoasemakaavoja on voimassa edelleen esimerkiksi lukuisissa kantakaupungin alueen suojelluissa rakennuskohteissa”, kertoo projektipäällikkö Olli Järvinen.

Kaupunki kannustaa edelleen tarkistamaan ja korjaamaan tietoja omatoimisesti kiinteistöverotusilmoituksilta. Verohallinto on laatinut yksityiskohtaiset ohjeet kiinteistöveroilmoituksen täyttämiseen sekä kiinteistöverolain soveltamiseen.

Lisätietoja:

Uutinen 4.2.2021: Rakennus- ja kiinteistötietoja ajantasaistetaan - voi vaikuttaa joidenkin kiinteistöveroon
KHO:n ennakkopäätös 2018:45(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kun saat kiinteistöverotuspäätöksen, toimi näin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kiinteistöjen arvostaminen kiinteistöverotuksessa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kiinteistöverolain soveltamisohje(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Uutista muokattu 8.3. klo 16.43: Lisätty mainita Omaverosta. 

Päivitetty uutislinkki ja poistettu linkki.