Kevään katupöly heikentää pääkaupunkiseudun ilmanlaatua

Ilmassa on runsaasti katupölyä sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Uudellamaalla. Ilmanlaatu on vilkkaiden katujen ja teiden läheisyydessä huono. Pölyäminen todennäköisesti jatkuu aurinkoisen ja kuivan sään vuoksi.
Liikennettä Lönnrotinkadulla. Kuva: Roni Rekomaa
Liikennettä Lönnrotinkadulla. Kuva: Roni Rekomaa

Katupöly heikentää pääkaupunkiseudun ilmanlaatua. Pölypitoisuudet laskevat katujen puhdistuksen edetessä sekä sateiden myötä.

Katupölyn hengittäminen on haitallista. Katupöly voi aiheuttaa terveellekin aikuiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä. Astmaatikot, sydän- ja hengityssairaat, pienet lapset ja ikääntyneet voivat kokea vakavampia terveyshaittoja, kuten astmaoireiden lisääntymistä tai sydän- ja hengityssairaiden oireiden pahentumista.

Hyvin pölyisinä päivinä kannataa vältellä vilkasliikenteisiä alueita ja ulkoilla kauempana vilkasliikenteisistä paikoista – jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa.

Ilmanlaadun tilannetta pääkaupunkiseudulla voi seurata osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatu(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).