Hyppää pääsisältöön

Keskustaan suunnitteilla uusia kävelyalueita ensi kesäksi

Helsingin kaupunki suunnittelee käveltävän keskustan laajentamista osana ydinkeskustan viihtyisyyden, elinvoiman ja elämyksellisyyden kehittämistä.
Kasarmikatu oli yksi vuoden 2022 kesäkaduista Helsingissä. Kuva: Susa Junnola
Kasarmikatu oli yksi vuoden 2022 kesäkaduista Helsingissä. Kuva: Susa Junnola

Uusia kävely- ja pyöräilyalueita on tarkoitus toteuttaa ensin tilapäisesti Esplanadeilla, Kasarmikadulla, Erottajankadulla, Korkeavuorenkadulla Designmuseon edustalla ja Lönnrotinkadulla. Uusista alueista kerätään kokemuksia ja tietoa ydinkeskustan tulevien liikennejärjestelyjen suunnitteluun.

Kävely- ja pyöräilyalueiden toteuttamisen periaatteita käsitellään kaupunkiympäristölautakunnassa 1. marraskuuta. Jos lautakunta hyväksyy suunnitelman, muutokset tehdään kesän 2023 alussa, ja ne jatkuvat alustavan suunnitelman mukaan loppuvuoteen 2024.

Selkeämpi kävelykatujen verkosto

Ensi kesänä tehtävillä muutoksilla pyritään selkeämpään kävelykatujen verkostoon ja sujuviin yhteyksiin aukioiden ja kävelyalueiden välillä.

Uudet kävelyalueet näkyvät voimakkaimmin Pohjois- ja Eteläesplanadeilla, sillä ne soveltuvat luontevasti kävelyyn ja oleiluun ihmisvirtojensa ja kivijalkaliikkeidensä vuoksi. Kaupungin äskettäin tekemän asukaskyselyn perusteella kaupunkilaiset toivovat lisää kävelymahdollisuuksia ja vehreyttä erityisesti Pohjoisesplanadille.

Esplanadeilla ajoradat muutetaan yksikaistaisiksi. Molemmille kaduille jätetään lastauspaikat huoltoliikenteen turvaamiseksi. Pohjoisesplanadilla kävelyaluetta levennetään väliaikaisin rakentein. Eteläesplanadilla ajoradalta vapautuu tilaa pyöräilyyn.

Lönnrotinkadulla ajorata kavennetaan yksikaistaiseksi, ja kadulle lisätään pyöräkaista länteen ajaville pyöräilijöille. Myös kävelymahdollisuudet paranevat.

Uudistuksia nähdään myös Erottajankadulla, Kasarmikadulla sekä Designmuseon aukiolla ja sen edustalla Korkeavuorenkadulla, joilla toteutettiin onnistuneesti kesäkatuja viime kesänä. Kaduilla annetaan tilaa kävelylle ja oleilulle, ja niille tuodaan kukka- ja kasvilaatikoita sekä penkkejä.

Kokemuksia kerätään yrityksiltä ja kaupunkilaisilta

Helsingin tavoitteena on viihtyisämpi, elinvoimaisempi ja elämyksellisempi ydinkeskusta. Kävelyn edistäminen on nostettu tärkeäksi keskustan vetovoimatekijäksi Helsingin kaupunkistrategiassa 2021–2025. Kävelymahdollisuuksien kehittämisen puolesta on linjannut myös kaupunginhallitus.

"Hyvät puitteet kävelyyn ja oleiluun houkuttelevat ihmisiä viettämään aikaa ydinkeskustassa. Tutkimusten ja muista kaupungeista saatujen kokemusten mukaan runsaammat kävelijämäärät lisäävät kauppojen asiakasmääriä ja liikevaihtoa. Lisäksi kävelykeskustan laajentaminen parantaa kävelijöiden turvallisuutta ja tukee Helsingin ilmastotavoitteita", Helsingin maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen sanoo.

Kävelyalueiden suunnittelussa hyödynnetään kesäkatukokeiluista saatuja kokemuksia. Esplanadeilla laajenevia kävelyalueita suunnitellaan alueen keskeisten yritysten ja kiinteistönomistajien kanssa yhteisissä työpajoissa. Suunnitteluratkaisuista kerätään palautetta myös kokeilun aikana kiinteistönomistajilta, yrityksiltä ja kaupunkilaisilta, jotta tulevia liikennejärjestelyitä voidaan suunnitella kaikille osapuolille toimiviksi.

Laajentuvat kävely- ja pyöräilyalueet kartalla