Kansainvälistä vammaisten päivää vietetään aamutilaisuudessa perjantaina 3.12.

Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla keskustellaan avoimessa vammaisten päivän tilaisuudessa perjantaina 3.12. kello 9.00–10.30.
Kaksi miestä ovat keilaamassa. Toinen keilaa pyörätuolissa istuen.

Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla keskustellaan avoimessa vammaisten päivän tilaisuudessa perjantaina 3.joulukuuta kello 9.00–10.30. Tilaisuutta voi seurata Helsinki-kanavalta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) suorana. Myöhemmin se löytyy tekstitettynä tallenteena.  Lähetyksessä on viittomakielen tulkkaus ja kirjoitustulkkaus.

Tilaisuuden ohjelmassa on muun muassa paralympiavoittaja Toni Piispasen esitys, paneelikeskustelu soveltavasta liikunnasta ja liikkumisesta, uusi Helsingin vammaisneuvosto esittäytyy, inklusiivinen tanssiryhmä Kaaos Company esiintyy ja Helsingin vammaisneuvosto julkistaa esteettömyyden huomionosoituksen saajan.

Liikkumisen riemua kaikille!

Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla järjestettävän vammaisten päivän aamutilaisuuden teema on soveltava liikunta ja liikkumisen riemu. Miten kaupunki on onnistunut kaikkien kaupunkilaisten liikkumista mahdollistavien palvelujen järjestämisessä? Kuuluuko moninaisten liikkujien ääni?

Helsingin vammaisneuvosto esittää, että liikkujat, joilla on erilaisia liikkumisen tai toimimisen esteitä, tulisi osata ottaa huomioon liikuntaan liittyvissä järjestelyissä. Liikunnan mahdollisuuksista, palveluista ja esteettömistä tiloista tarvitaan digitaalisesti saavutettavaa tietoa myös selkokielellä ja viittomakielellä.

– Liikuntatilojen ja -ympäristöjen suunnittelijoilla ja rakentajilla tulee olla osaamista esteettömyyden toteuttamisesta lajikohtaisesti. Liikunnan harrastajat tarvitsevat tukea liikunnan mahdollistavien apuvälineiden käytössä, tarvitaan osaavia avustajia ja valmentajia sekä aktiivisesti mukaan kutsuvia liikuntaryhmiä ja urheiluseuroja,  kertoo vammaisneuvoston puheenjohtaja Marja Kaitaniemi.

Kansainvälinen vammaisten päivä 3.12.

Vuonna 1992 YK:n yleiskokous julisti 3:nnen joulukuuta kansainväliseksi vammaisten päiväksi. Suomi hyväksyi YK:n yleissopimuksen vammaisten oikeuksista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kesällä 2016. Sopimuksessa vahvistetaan jo ennestään vammaisille henkilöille kuuluvia ihmisoikeuksia, kuten liikkumisvapautta sekä oikeutta laadukkaaseen elämään, koulutukseen ja työssäkäyntiin.

Lue lisää:

Helsinki-kanavan suora lähetys(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kansainvälinen vammaisten päivä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsingin vammaisneuvosto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)


Ihmisoikeuksien Helsinki(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Löydä tapasi osallistua ja vaikuttaa Helsingin kehittämiseen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsinki liikkuu(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)


Kuva: Laura Oja, Helsingin kaupungin aineistopankki

Uutinen on julkaistu 19.11. ja päivitetty 30.11. ja 3.12.