Hyppää pääsisältöön

Kalasatamassa on jo yli 10 000 asukasta

Alueen ensimmäiset talot valmistuivat 10 vuotta sitten, ja nyt Kalasatama on kasvanut yli 10 000 asukkaan vireäksi alueeksi.
Yleisöä Kalasataman Katusirkuskarnevaalissa vuoden 2022 kesällä. Kuva: Mikko Pirinen
Yleisöä Kalasataman Katusirkuskarnevaalissa vuoden 2022 kesällä. Kuva: Mikko Pirinen

– Ensimmäiset asukkaat muuttivat Kalasatamaan vuonna 2012. Alkuvuosina kasvuvauhti oli hieman hitaampaa, mutta keskimäärin Kalasatamaan on muuttanut noin 1 000 asukasta vuodessa, ja sama tahti vaikuttaa jatkuvan edelleen. Vasta asukkaat tekevät alueesta elävän kaupunginosan, toteaa Kalasataman aluerakentamisprojektin projektinjohtaja Hannu Asikainen.

Kalasataman asukkaista yli neljännes on 25–34-vuotiaita, ja 65 prosenttia asukkaista on alle 40-vuotiaita. Alaikäisistä lapsista puolet on alle kouluikäisiä. 

Kalasatamassa asutaan eniten kaksioissa, joita on kaikista asunnoista tällä hetkellä noin 37 prosenttia. Kaikkien asuntojen keskipinta-ala on 55 m2, mikä on lähellä koko Helsingin kerrostaloasuntojen keskipinta-alaa. Asuntokunnan koko on Kalasatamassa keskimäärin 1,77 henkilöä, kun se koko Helsingissä on 1,85. 

Suomenkielisiä asukkaita on 79 prosenttia ja ruotsinkielisiä lähes 7 prosenttia, eli hieman yli kaupungin keskiarvon. Asukkaista 14 prosenttia on muita kuin suomen- tai ruotsinkielisiä.
 

Monipuolisia asuntoja

Kalasataman asuntojen hallinta- ja rahoitusmuodot mukailevat Helsingin asumisen ja maankäytön ohjelman tavoitteita. Tähän mennessä valmistuneista asunnoista ARA-tuotantoa on 25 prosenttia, hitas- ja asumisoikeusasuntoja 23 prosenttia sekä säätelemättömiä vapaarahoitteisia vuokra- ja omistusasuntoja 52 prosenttia. 

Alueen asunnot ovat enimmäkseen kerrostaloja, mutta myös kaupunkipientaloja, rivitaloja ja tornitaloja löytyy. Ryhmärakennuttamishankkeita on tähän mennessä valmistunut 20, joista 11 on kaupunkipientaloja. Kalasatama onkin onnistunut tarjoamaan monipuolisia koteja asukkaiden tarpeisiin. 

Tänä vuonna Kalasatamassa käynnistyy noin 1 500 asunnon rakentaminen, ja asuntorakentaminen jatkuu vilkkaana myös tulevina vuosina. Vuonna 2030 Kalasatamassa arvioidaan olevan 20 000 asukasta ja alueen rakentamisen valmistuessa vuoteen 2040 mennessä yli 30 000.