Kalasatamassa julkistetaan kaksi uutta taideteosta kaikille avoimessa tilaisuudessa

Sompasaareen on valmistunut kaksi uutta julkista taideteosta: Mare mare Loviseholminpuistoon ja Pica pica Aallonhalkoja-kadun aukiolle.
Taiteilija Kirsi Kaulanen kuvaa Mare mare -teostaan merelliseksi puutarhaksi. Kuva: HAM/Kirsi Halkola
Taiteilija Kirsi Kaulanen kuvaa Mare mare -teostaan merelliseksi puutarhaksi. Kuva: HAM/Kirsi Halkola

Teosehdotukset palkittiin Helsingin kaupungin järjestämässä taidekilpailussa vuonna 2016, ja nyt alueen valmistuessa ne on päästy asentamaan paikoilleen. Teokset julkistetaan kaikille avoimessa tilaisuudessa keskiviikkona 20.9. klo 14.30. Julkistamistilaisuuden aikana siirrytään teokselta toiselle alkaen Loviseholminpuistosta ja päättyen Aallonhalkoja-kadun aukiolle. Teokset julkistaa Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki. Taiteilijat ovat läsnä tilaisuudessa.

Kirsi Kaulasen teos Mare mare (suomeksi ‘Meri, meri’) muodostaa Loviseholminpuistoon veistoksellisen tilan, jonka sisällä voi liikkua. Teos koostuu spiraalimaisesti laserleikatuista juuri- ja kasvimaisista ruostumattomista teräsosista sekä akryylisistä valokuvuista.

Veistoksen sisällä ollaan ikään kuin kuvitteellisen maan- tai vedenpinnan alla. Veistoksen juurimaiset muodot nousevat kolmen metrin korkeuteen, josta ylöspäin kasvavat teräskasvien maanpäälliset osat. Kaulasen mukaan tilan voi nähdä myös “symboloivan maan ja veden alaista, alitajunnan tilaa; tilaa, jossa tieto, taito, mielikuvitus, leikki ja luovuus voivat kohdata ja synnyttää uusia ideoita ja ajatuksia.”

Maija Luutosen ja Olli Keräsen teos Pica pica koostuu Aallonhalkoja-kadun aukiolle levinneistä, katukiviin upotetuista kolikoista. Kolikot ovat levinneet viuhkamaisesti ja ikään kuin vierineet aukiota alas. Osa on kasautunut ryppäiksi, osa erottuu yksittäisinä löytöinä. 

Teoksen keskeinen idea on tehdä näkyväksi kaupungin kerrostumat ja ajan kuluminen. Kolikot vaikuttavat samalla lailla sattumanvaraisilta, katuun tallentuneilta vahingoilta kuin historian saatossa märkään asfalttiin uponneet tassunjäljet tai kengänpohjan kuviot. Teos viittaa myös houkutukseen poimia kiiltäviä esineitä: Pica pica on harakan latinankielinen nimi.

Kilpailun ja teosten rahoituksen on mahdollistanut Helsingin kaupungin noudattama taiteen prosenttiperiaate. Kalasatama on ollut Helsingin aluerakentamisen pilottikohde prosenttiperiaatteen soveltamisessa. Alueelle on tähän mennessä toteutettu kuusi pysyvää ja neljä tilapäistä taideteosta, jotka on liitetty HAMin hallinnoimaan Helsingin kaupungin taidekokoelmaan sekä lukuisia kulttuuritapahtumia.

Pica pica -teoksen teräksestä ja pronssista valettujen kolikoiden koot ja värit ovat poikkeuksellisia. Yhteensä kuva-aiheita on kuusi erilaista.  Kuva: HAM/Kirsi Halkola
Pica pica -teoksen teräksestä ja pronssista valettujen kolikoiden koot ja värit ovat poikkeuksellisia. Yhteensä kuva-aiheita on kuusi erilaista. Kuva: HAM/Kirsi Halkola